Voortrein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een voortrein is een trein die voor een normale trein uit rijdt. Er bestaan hiervan twee varianten: een geplande voortrein en een ongeplande voortrein.

Geplande voortreinen

In de NoordOost is het op sommige momenten zo druk, dat de verschillende treindelen niet meer gecombineerd kunnen worden omdat de perronlengte en het materieel dat niet toestaat. In dat geval wordt met voortreinen gereden. Tussen Zwolle en Utrecht rijden dan de series 12500 en 12700 voor de reguliere treinen van de series 500 en 700/1700 uit. Tussen Deventer en Amersfoort rijdt de 1500 voor de 1600/1700 uit.

Ongeplande voortreinen

Soms zijn er andere redenen waarom een trein niet gecombineerd rijdt. Een van de delen is te laat, om technische redenen lukt het combineren niet, er is een onverwacht groot aanbod van reizigers, in de treinen die gecombineerd moeten worden rijden verschillende soorten materieel, of de treinen die gecombineerd moeten worden zijn langer dan gebruikelijk. In dat geval kan er voor gekozen worden om een voortrein in te zetten. De nummering hiervan wordt besproken in het artikel over treinnummering.

Als er niet wordt gekozen voor een voortrein, kan er ook worden gekozen voor een volgtrein.