Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Lijn 25 Veghel Busstation - Helmond Station

523 bytes toegevoegd, 21 aug 2012 15:53
geen bewerkingssamenvatting
De verbinding Veghel - Helmond is opgezet door BBA nadat in Brabant de stoomtram van 's-Hertogenbosch naar Helmond verdwenen was. Ter vervanging van de stoomtram ging BBA lijn 58 van 's-Hertogenbosch via Veghel naar Helmond rijden en volgde in grote lijnen het traject van de voormalige stoomtram maar reed ook via Boekel. Op 1 oktober 1978 werd het traject Veghel - Helmond afgestaan aan Zuidooster tijdens een lijnenruil van deze twee maatschappijen die daarmee hun vervoersgebied wilden afbakenen. Bij Zuidooster kreeg deze lijn het nummer 25. Het traject 's-Hertogenbosch - Veghel bleef bestaan als [[Lijn 158 Veghel Busstation - 's-Hertogenbosch Station|lijn 58]].
In de [[Zuidooster dienstregeling 1979/1980|dienstregeling 1979/1980]] reed lijn 25 als uurdienst tussen Helmond en Veghel. In Gemert reed deze toen via de Vondellaan en Nieuwstraat naar het Ridderplein. Op maandag t/m vrijdag reed één extra rit in de ochtend vanaf Erp rechtstreeks naar Gemert (de oude tramroute). Op maandag t/m zaterdag reden in de middag extra ritten tussen Helmond en Gemert. Deze ritten reden in Helmond via Noordende en langs de Zuid-Willemsvaart rechtstreeks naar Beek en Donk en niet via Aarle-Rixtel en reden in Gemert via het Gerardusplein naar het Ridderplein. Op die tijdstippen reed ook [[Lijn 22 Helmond Station - Eindhoven Station (1979)|lijn 22]] van Helmond naar Aarle-Rixtel zodat ook Aarle-Rixtel een halfuursverbinding met Helmond had. De tweede rit uit Veghel reed vanaf Erp rechtstreeks naar Gemert. In de avonduren op maandag t/m zaterdag reed lijn 25 1x elke 2 uur en op zondag werd een uurdienst gereden tussen Helmond en Veghel gedurende de hele dag. Lijn 25 reed toen nog door tot omstreeks 0:00.
In de [[Zuidooster dienstregeling 1980/1981|dienstregeling 1980/1981]] verviel op werkdagen de eerste rit vanaf Helmond. Dientengevolge begon de eerste rit uit Veghel voortaan in Gemert. Tegen het einde van de middag kwam er in beide richtingen een rit Helmond - Gemert bij en op koopavonden nog een extra rit van Helmond naar Gemert. Op zaterdagavond kwam er een retourrit bij waardoor langer in een uurdienst gereden werd. De sneldienstritten naar Gemert reden niet langer via Noordende maar reden naar het ziekenhuis volgens de normale route en vanaf daar richting de Zuid-Willemsvaart en rechtstreeks naar Beek en Donk. Netto was lijn 25 erop vooruit gegaan. Daarna verviel lijn 25 gestaag.
In de [[Zuidooster dienstregeling 1982/1983|dienstregeling 1982/1983]] reed de snelle rit van Erp naar Gemert inmiddels via Boekel. De extra rit op koopavonden reed voortaan op alle dagen, hierdoor reed lijn 25 op werkdagen in de avonden van Helmond naar Gemert in een uurdienst. Op zaterdagen waren de extra ritten tussen Helmond en Gemert geheel vervallen en reed lijn 25 in een uurdienst over het hele traject. De eerste rit vanaf Helmond was vervallen, daarom begon de eerste rit richting Helmond voortaan in Gemert. De laatste rit van Helmond naar Veghel reed niet via Boekel, volgens de snelle route van de voormalige ochtendrit. Op zondag verviel de eerste rit in beide richtingen. De sneldienstritten reden inmiddels niet meer langs de Zuid-Willemsvaart maar via de Aarle-Rixtelseweg zoals de reguliere route. Hierdoor was de halte Verliefd Laantje opgenomen in deze ritten. De ritten sloegen de kern van Aarle-Rixtel nog steeds over en er kwam ook geen halte in Aarle-Rixtel.
In de [[Zuidooster dienstregeling 1984/1985|dienstregeling 1984/1985]] waren de extra ritten tussen Helmond en Gemert inmiddels geheel vervallen. Richting Helmond verviel de eerste rit, die kwam uit Gemert. Richting Veghel reed buiten de zomervakantie voortaan een extra rit. Deze begon in Gemert en reed door naar De Muntelaar. In de middag reed op alle dagen in beide richtingen een rit in Veghel een lus via het ziekenhuis. In de avonduren reed de voorlaatste rit naar Veghel nog slechts tot Gemert. Hierdoor reed er in de avonduren maar één rit naar Veghel, de overige tot Gemert. De laatste rit naar Gemert verviel. Richting Helmond kwam er een extra rit vanaf Gemert in de avonduren bij zodat ook hier in een uurdienst gereden werd. De voorlaatste rit begon voortaan in Gemert en niet meer in Veghel. Op zaterdag werden twee ritten vanaf Helmond ingekort tot Gemert, waaronder de snelle rit. Hierdoor reed op zaterdagavond nog maar één rit naar Veghel. Uit Veghel verviel een rit. De laatste rit begon voortaan in Gemert. Tussen de laatste twee ritten kwam een extra van Gemert naar Helmond. Op zondag reed de laatste rit naar Veghel niet via Boekel.
==Voormalige route op 27 mei 1979==
''Voormalige route op 27 mei 1979, inclusief Inclusief rechtstreekse route tussen Helmond en Beek en Donk en tussen Erp en Gemert''
{{ RouteTop |
{{ RouteRij | [[Afbeelding:Route_0Tar.svg|70px]] | Helmond, Station}}
16.110
bewerkingen

Navigatiemenu