Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Lijn 25 Veghel Busstation - Helmond Station

2.498 bytes toegevoegd, 3 aug 2012 12:27
geen bewerkingssamenvatting
De verbinding Veghel - Helmond is opgezet door BBA nadat in Brabant de stoomtram van 's-Hertogenbosch naar Helmond verdwenen was. Ter vervanging van de stoomtram ging BBA lijn 58 van 's-Hertogenbosch via Veghel naar Helmond rijden en volgde in grote lijnen het traject van de voormalige stoomtram maar reed ook via Boekel. Op 1 oktober 1978 werd het traject Veghel - Helmond afgestaan aan Zuidooster tijdens een lijnenruil van deze twee maatschappijen die daarmee hun vervoersgebied wilden afbakenen. Bij Zuidooster kreeg deze lijn het nummer 25. Het traject 's-Hertogenbosch - Veghel bleef bestaan als [[Lijn 158 Veghel Busstation - 's-Hertogenbosch Station|lijn 58]].
In de [[Zuidooster dienstregeling 1979/1980|dienstregeling 1979/1980]] reed lijn 25 als uurdienst tussen Helmond en Veghel. In Gemert reed deze toen via de Vondellaan en Nieuwstraat naar het Ridderplein. Op maandag t/m vrijdag reed één extra rit in de ochtend vanaf Erp rechtstreeks naar Gemert (de oude tramroute). Op maandag t/m zaterdag reden in de middag extra ritten tussen Helmond en Gemert. Deze ritten reden in Helmond via Noordende en niet via Aarle-Rixtel en reden in Gemert via het Gerardusplein naar het Ridderplein. Op die tijdstippen reed ook [[Lijn 22 Helmond Station - Eindhoven Station (1979)|lijn 22]] van Helmond naar Aarle-Rixtel zodat ook Aarle-Rixtel een halfuursverbinding met Helmond had. De tweede rit uit Veghel reed vanaf Erp rechtstreeks naar Gemert. In de avonduren op maandag t/m zaterdag reed lijn 25 1x elke 2 uur en op zondag werd een uurdienst gereden tussen Helmond en Veghel gedurende de hele dag. Lijn 25 reed toen nog door tot omstreeks 0:00. Daarna verviel lijn 25 gestaag.
In de [[Zuidooster dienstregeling 19841980/19851981|dienstregeling 19841980/19851981]] waren verviel op werkdagen de extra ritten inmiddels vervalleneerste rit vanaf Helmond. Lijn 25 reed altijd in een uurdienst met uitzondering in Dientengevolge begon de ochtendspits richting Helmond. De snelle eerste rit van Erp naar uit Veghel voortaan in Gemert was inmiddels vervallen. De vertrektijden Tegen het einde van de eerste ritten was naar achteren geschoven en de laatste ritten vertrokken om al eerder. Een spitsrit naar Veghel begon tegenwoordig middag kwam er in Gemert. Deze beide richtingen een rit reed vanaf het busstation door naar De Muntelaar. Verder waren enkele ritten op maandag t/m zaterdag ingekort tot Helmond - Gemert, voornamelijk in de avond. In de avonduren werd met uitzondering van zaterdag wel in bij en op koopavonden nog een uurdienst gereden. De laatste extra rit vanuit van Helmond reed helemaal door naar Veghel, Gemert. Op zaterdagavond kwam er een retourrit bij waardoor ook de late rit van 23:06 uit Veghel gehandhaafd bleef om langer in een lege matrit te voorkomenuurdienst gereden werd. Enkele ritten op alle dagen reden in Veghel voortaan een lus via het ZiekenhuisNetto was lijn 25 erop vooruit gegaan. De laatste rit naar Veghel op zondagen reed vanaf Gemert rechtstreeks naar VeghelDaarna verviel lijn 25 gestaag.
In de [[Zuidooster dienstregeling 1982/1983|dienstregeling 1982/1983]] reed de snelle rit van Erp naar Gemert inmiddels via Boekel. De extra rit op koopavonden reed voortaan op alle dagen, hierdoor reed lijn 25 op werkdagen in de avonden van Helmond naar Gemert in een uurdienst. Op zaterdagen waren de extra ritten tussen Helmond en Gemert geheel vervallen en reed lijn 25 in een uurdienst over het hele traject. De eerste rit vanaf Helmond was vervallen, daarom begon de eerste rit richting Helmond voortaan in Gemert. De laatste rit van Helmond naar Veghel reed niet via Boekel, volgens de snelle route van de voormalige ochtendrit. Op zondag verviel de eerste rit in beide richtingen. In de [[Zuidooster dienstregeling 1984/1985|dienstregeling 1984/1985]] waren de extra ritten tussen Helmond en Gemert inmiddels geheel vervallen. Richting Helmond verviel de eerste rit, die kwam uit Gemert. Richting Veghel reed buiten de zomervakantie voortaan een extra rit. Deze begon in Gemert en reed door naar De Muntelaar. In de middag reed op alle dagen in beide richtingen een rit in Veghel een lus via het ziekenhuis. In de avonduren reed de voorlaatste rit naar Veghel nog slechts tot Gemert. Hierdoor reed er in de avonduren maar één rit naar Veghel, de overige tot Gemert. De laatste rit naar Gemert verviel. Richting Helmond kwam er een extra rit vanaf Gemert in de avonduren bij zodat ook hier in een uurdienst gereden werd. De voorlaatste rit begon voortaan in Gemert en niet meer in Veghel. Op zaterdag werden twee ritten vanaf Helmond ingekort tot Gemert, waaronder de snelle rit. Hierdoor reed op zaterdagavond nog maar één rit naar Veghel. Uit Veghel verviel een rit. De laatste rit begon voortaan in Gemert. Tussen de laatste twee ritten kwam een extra van Gemert naar Helmond. Op zondag reed de laatste rit naar Veghel niet via Boekel. Vanaf [[Zuidooster dienstregeling 1985/1986|dienstregeling 1985/1986]] reed deze de laatste rit op zondag de reguliere route naar Veghel.
In [[Zuidooster dienstregeling 1986/1987|dienstregeling 1986/1987]] verviel op zaterdag en zondag in de de avond de voorlaatste rit van Helmond naar Veghel en de aansluitende voorlaatste avondrit op zaterdag en zondag vanuit Veghel (op zaterdag tot Gemert, op zondag tot Helmond). Tussen de laatste twee bussen uit Helmond lag sindsdien op zaterdagavond 3 uur.
In [[Zuidooster dienstregeling 1988/1989|dienstregeling 1988/1989]] verviel op werkdagen uiteindelijk de laatste rit naar Veghel en werd deze ingekort tot Gemert. Daardoor verviel ook de laatste rit uit Veghel en vertrok deze daardoor een uur eerder in Gemert naar Helmond. Op zaterdag verviel de tweede rit naar Veghel. De tweede rit naar Helmond begon derhalve voortaan in Gemert. Op zondagen verviel de tweede rit in beide richtingen geheel. Op werkdagen vertrok de laatste bus naar Veghel omstreeks 18:00 en uit Veghel omstreeks 19:00. In het weekend werd langer doorgereden naar Veghel.
In [[Zuidooster dienstregeling 1989/1990|dienstregeling 1989/1990]] reden voortaan drie ritten de lus via het ziekenhuis in de middaguren op maandag t/m vrijdag, in het weekend reden twee ritten naar het ziekenhuis. Op zaterdag verviel de eerste rit van Helmond naar Veghel, de rit in de avond werd ingekort tot Gemert. De tegenrit uit Veghel verviel geheel. Tussen de laatste twee ritten vanuit Gemert lag toen vijf uur. Op zondag reed de voorlaatste rit tot Veghel nog maar tot Gemert. Wel kwam er een extra rit Helmond - Gemert bij. De voorlaatste rit uit Veghel begon voortaan in Gemert. De ritten tot Gemert reden voortaan door tot de Vondellaan. In [[Dienstregeling Regio Eindhoven/Helmond 1990/1991|dienstregeling 1990/1991]] was inmiddels vervielen de extra ritten naar het ziekenhuis weer en werd de lus maar 1x per dag gereden. Op werkdagen vervielen de laatste retourrit op de dag tussen Helmond en Gemert. De eerste ochtendrit op zaterdag van Helmond naar Gemert eveneens vervallenVeghel keerde terug, vermoedelijk om een lege matrit naar Veghel te voorkomen. Op zaterdagen was Tussen de laatste twee ritten naar Helmond kwam een extra rit naar en van Gemert naar Veghel ingekort tot Gemert waardoor ook op zaterdag zodat er tussen de laatste twee ritten 's avonds niet geen vijf uur meer van lag en naar Veghel redener geen lege matrit nodig was. Op zondagen bleef lijn 25 tot laat in zondag verviel de avond doorrijden twee rit van Helmond naar Veghelgeheel. De laatste twee avondritten van Helmond naar Gemert vervielen. De rit uit Helmond, die van 19:02 reed voortaan nog slechts tot Gemert , de rit van 20:02 reedvoortaan door naar Veghel, verviel en een rit zodat van Helmond naar Veghel in de vroege avond vlak elke 2 uur gereden werd ingekort tot Gemert waardoor met om 19:02 nog een rit uit Veghel naar Gemert. Hierdoor verviel en lijn 25 de laatste rit van Gemert naar Helmond in de avonduren op zondagen voortaan strak 1x per en vertrok de voorlaatste rit uit Veghel een uur later zodat ook van Veghel naar Helmond vlak elke 2 uur reed op gereden werd. In Gemert was voortaan halte Haageijk het gehele trajecteindpunt.
In [[Dienstregeling Regio Eindhoven/Helmond 1991/1992|dienstregeling 1991/1992]] keerde de laatste avondretourrit tussen Helmond en Gemert weer terug. In Gemert werd de route aangepast. Lijn 25 reed niet langer via de Nieuwsstraat naar het Pastoor Poellplein maar via het Gerardusplein en De Eendracht.
16.110
bewerkingen

Navigatiemenu