Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Hoogwaardig Openbaar Vervoer

1.557 bytes toegevoegd, 28 jan 2010 22:00
Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Hoogwaardig Openbaar Vervoer''' (afgekort: '''HOV''') is een benaming voor stads- en streekvervoer dat voldoet aan hoge eisen voor wat betreft de doorstroming e…'
'''Hoogwaardig Openbaar Vervoer''' (afgekort: '''HOV''') is een benaming voor [[stads- en streekvervoer]] dat voldoet aan hoge eisen voor wat betreft de doorstroming en comfort. HOV-lijnen hebben veelal rechtstreekse routes met een beperkt aantal haltes en worden in de meeste gevallen gereden door bussen met een interieur dat voorzien is van comfortabele stoelen die zoveel mogelijk in de rijrichting zijn geplaatst.
Voor HOV gelden vaak afwijkende [[HOV-tariefsysteem|tarieven]] die gebaseerd zijn op de gereisde afstand in kilometers. Op HOV-verbindingen waar de [[OV-chipkaart]] al geldig is wordt een hoger tarief per kilometer gerekend.

==Voorbeelden van Hoogwaardig Openbaar Vervoer==
De oudste vorm van HOV is de [[Interliner]] die bij Arriva rond 2003 werd omgedoopt in [[Qliner]]. In de noordelijke provincies is deze productnaam overgenomen door de [[:Categorie:OV-autoriteit|OV-autoriteit]] en rijden ook bussen van [[Connexxion]] en [[Qbuzz]] onder deze naam. Eveneens voortgekomen uit de Interliner is de [[Hanzeliner]] tussen Zwolle en Lelystad.

Sommige HOV-lijnen zijn meer geïntegreerd in het normale openbaar vervoer, zoals de [[Zuidtangent]]. In de regio Drechtsteden wordt momenteel gewerkt aan een [[HOV-D|HOV-netwerk]] met vrijliggende busbanen waar reguliere buslijnen gebruik van (gaan) maken. Een dergelijk netwerk is ook aanwezig in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht en Vleuterweide in Vleuten/De Meern waar het gebruikt word door de [[stadsbus]]lijnen.

[[Categorie:Busterminologie]]
[[Categorie:Hoogwaardig Openbaar Vervoer]]

Navigatiemenu