Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Staatslijn H

11 bytes verwijderd, 13 jul 2016 22:11
geen bewerkingssamenvatting
|vervoerders=[[NS]]
}}
[[Staatslijn H]] is de spoorlijn van [[Utrecht Centraal]] via [['s-Hertogenbosch]] naar [[Boxtel]], waar de spoorlijn aansluit op [[Staatslijn E]] richting [[Eindhoven]]. De spoorlijn is volledig geëlektrificeerd en grotendeels dubbelsporig. Tussen [[Houten]] en [[Houten Castellum]] is de lijn sinds eind 2010 viersporig, in 2015 zal . Vanaf 29 mei 2016 is het traject Utrecht Centraal - Houten Castellum geheel viersporig zijn.
De lijn werd geopend tussen 1868 en 1870 en doorkruist het Nederlandse rivierengebied, daardoor heeft de lijn veel grote bruggen.
==Spoorverdubbeling Utrecht - Houten==
Het spoor tussen Utrecht Centraal en [[Houten]] wordt is verdubbeld. In 2010 was werd het eerste stuk tussen Houten en Houten Castellum gereedin gebruik genomen; de rest van het traject volgt volgde in mei 2016. De volgende maatregelen worden zijn verder genomen:
* Bouwen verkeersviaduct over de A27 ter hoogte van Lunetten.
* Bouw van twee dive-unders bij de Waterlinieweg zodat de intercity's naar [[Arnhem Centraal|Arnhem]] en 's-Hertogenbosch elkaar ongehinderd kunnen passeren.
* Aanleg nieuw van station [[Utrecht Vaartsche Rijn]] tussen Utrecht Centraal en Utrecht Lunetten. Hier gaan Sprinters naar zowel [[Geldermalsen]] als [[Rhenen]] stoppen. Bij het station halteert straks ook later de tramlijn naar de Uithof.* De Oosterspoorbaan, een aftakking van het hoofdspoor, is voor de aanleg van de spoorverdubbeling en de tramlijn voor een groot deel geasfalteerd en gebruikt als bouwweg. Het spoorwegmuseum is alleen nog maar uit enkel vanuit noordelijke richting bereikbaar. <ref>[https://www.prorail.nl/projecten/utrecht/utrecht-lunetten-houten ProRail Utrecht-Lunetten-Houten]</ref>
==Zuidwestboog Meteren - Boxtel==
[[Afbeelding:Meteren-Boxtel.jpg|miniatuur|De gekozen uitwerking voor de Zuidwestboog Meteren - Boxtel.<ref name="Informatiedocument PHS Meteren-Boxtel">[http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/06/17/informatiedocument-programma-hoogfrequent-spoorvervoer-meteren-boxtel.html Informatiedocument PHS Meteren - Boxtel]</ref> ]]
Het treinverkeer over de Betuweroute zal de komende jaren geïntensiveerd worden en daarbij zal de Brabantroute over Breda - Tilburg ontlast moeten worden. Om hier aan te voldoen wordt een nieuwe aftakking van de Betuweroute gerealiseerd vanuit de richting Rotterdam naar 's-Hertogenbosch. Deze boog zal ongelijkvloers worden uitgevoerd met behulp van enkele fly-overs waardoor het treinverkeer minder last heeft van deze goederentreinen.
==Verbouwing 's-Hertogenbosch - Vught==
* Diverse ongelijkvloerse kruisingen met wegen
De totale investering voor de boog Meteren - Boxtel en het spoor nabij Vught zijn bedraagt €703 miljoen en het . Het is nog niet bekend wanneer de realisatie verwacht wordthet project gerealiseerd gaat worden.
== Traject ==
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu