Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Spoorlijn Zutphen - Gelsenkirchen

8 bytes toegevoegd, 1 jan 2014 13:50
k
geen bewerkingssamenvatting
In 1920, de bloeiperiode van station Winterswijk, waren er aansluitingen naar vijf richtingen, drie locomotiefloodsen, twee kolenparken, diverse gebouwen voor technische diensten, en hadden de stations NWS en [[GOLS]] samen maar liefst 32 sporen. In Winterswijk kwamen meer goederen de grens over dan alle andere Duitse grensovergangen bij elkaar. Het traject [[Vorden]]-[[Ruurlo]] is zelfs een tijd dubbelsporig geweest om alle treinen te kunnen verwerken. Helaas viel dit in de jaren '60 terug toen kolen bijna niet meer werden gebruikt en iedereen op aardgas overstapte.
Inmiddels is station Winterswijk teruggevallen naar een kopstation voor de [[serie {{S|30800]] }} en de [[serie {{S|30900]] }} en liggen er nog zes sporen. Het NWS-gebouw dat nog steeds in gebruik is, herinnert nog aan vervlogen jaren.
== Traject ==
In het kader van het 150-jarig bestaan van spoorwegen in Nederland, werd de spoorweg tussen Winterswijk en de Duitse grens van NS aan Natuurmonumenten geschonken, en sindsdien is de spoorweg een natuurgebied. Het spoor is, op een stuk van een kilometer lang voor de grens na, opgebroken, maar de spoordijk is goed herkenbaar als een lange rechte streep in het landschap. Een klein deel is toegankelijk, maar het meeste is natuurgebied en dus verboden terrein.
==Treindienst==
In 1979 reed de laatste goederentrein van Nederland naar Duitsland over dit traject. Reizigersverkeer was er al sinds de jaren '40 niet meer. Sindsdien is de spoorlijn opgeheven tussen Winterswijk en Borken.
Tussen Zutphen en Winterswijk wordt tegenwoordig een half-uursdienst onderhouden door [[Arriva]]. Zie voor meer details de pagina over de [[serie {{S|30800]]}}. Tussen Borken, Dorsten en Essen wordt een uursdienst onderhouden. Deze dienst staat bekend onder de naam ''Der Borkener'' en wordt geboden door de NordWestbahn.
[[Categorie:Spoorlijn]]
ap_users
17.094
bewerkingen

Navigatiemenu