Provincie Drenthe

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
OV-autoriteit
Naam Provincie Drenthe
Logo Provincie-Drenthe.jpg
Provinciehuis Assen
Commissaris
van de Koning
Jetta Klijnsma
Onderdeel van OV-bureau Groningen-Drenthe
Overlegpartner(s) Provincie Groningen
Provincie Overijssel
OV-autoriteitenkaart - Lijst van OV-autoriteiten
De provincie Drenthe
De provincie Drenthe is een provincie in het Noordoosten van Nederland.

Verantwoordelijkheid

De provincie is alleen verantwoordelijk voor de Vechtdallijnen. Deze verantwoordelijkheid is pas op 1 januari 2015 verkregen met de opheffing van de plusregio's. Daarvoor vielen de Vechtdallijnen onder de verantwoordelijkheid van de Regio Twente. De verantwoordelijkheid van de Vechtdallijnen wordt gedeeld met de provincie Overijssel omdat een groot gedeelte van de route ook door Overijssel heen loopt.

Daarnaast werkt de provincie samen met de provincie Groningen en de gemeente Groningen samen onder de naam OV-bureau Groningen-Drenthe. Het OV-bureau is verantwoordelijk voor alle busconcessies. Deze concessies omvatten beide provincies in zijn geheel en zijn dus speciaal geval, waarbij provinciegrenzen worden overschreden.

Bestuur

Het dagelijks bestuur van de Provincie Drenthe wordt uitgeoefend door de gedeputeerde staten. Deze bestaat uit een voorzitter (ook wel Commissaris van de Koning) en enkele andere gedeputeerden met elk hun eigen portefeuille. De verantwoordelijkheid van het openbaar vervoer voor de provincie Drenthe ligt bij Henk Brink van de VVD. De Commissaris van de Koning van Drenthe is Jetta Klijnsma van de PvdA.

Externe link