Lijn 38 Katwijk Vuurbaak - Leiden Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 38
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Zuid-Holland Noord
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
Rijdt sinds 14 december 2008
Voorganger(s) 41
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 38 rijdt in Valkenburg.

Lijn 38 rijdt van Katwijk via Katwijk aan den Rijn en Valkenburg naar Leiden.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zuid-Holland Noord is de ov-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke ov-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
20181 20182 20191 20192
0,137 0,177 0,141 0,181

1 geldig op de reguliere lijnen 2 geldig op de Qliner en R-net

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Dienstregeling

  • Bij de eindhalte Vuurbaak in Katwijk zijn alle ritten van lijn 38 gekoppeld aan lijn 37 (avond en weekend) of lijn 237 (doordeweeks overdag).

Route

Halte
Route 0sr.svg Katwijk, Vuurbaak (gekoppeld aan lijn 37 & lijn 237)  
Route rsr.svg Katwijk, Drieplassenweg  
Route rsr.svg Katwijk, Duindoornlaan  
Route rsr.svg Katwijk, Leeuweriklaan  
Route rhrr.svg Katwijk, Meeuwenlaan  
Route rsr.svg Katwijk, Boslaan  
Route rsr.svg Katwijk aan den Rijn, Westerbaan  
Route rsr.svg Katwijk aan den Rijn, Duinvallei/N206  
Route rsr.svg Katwijk aan den Rijn, Zonnebloemstraat  
Route rsr.svg Valkenburg, Katwijkerweg  
Route rsr.svg Valkenburg, Broekweg  
Route rsr.svg Valkenburg, Hoofdstraat  
Route rsr.svg Valkenburg, N206/Valkenburg  
Route rsr.svg Valkenburg, Torenvlietslaan  
Route rsr.svg Valkenburg, Voorschoterweg  
Route rsr.svg Oegstgeest, Bio Science Park-West  
Route rsr.svg Leiden, Bio Science Park-Oost  
Route rsr.svg Leiden, Verbeekstraat  
Route rsr.svg Leiden, Naturalis  
Route rsT0.svg Leiden, Centraal Station  

Geschiedenis

Deze lijn werd geïntroduceerd op 14 december 2008 ter vervanging van lijn 41 tussen station Leiden Centraal en Katwijk. In Katwijk ging lijn 38 via de wijk Zanderij rijden en verving aldaar de voormalige lijn 41, in Valkenburg verving deze lijn 32, die voortaan buitenom over de N206 ging rijden.

Op 9 december 2012 werd de exploitatie overgenomen door Arriva als winnaar van de voorgaande concessie Duin- en Bollenstreek/Leiden Rijnstreek/Midden-Holland.

Op 11 december 2016 werd richting Katwijk de halte Ehrenfestweg in gebruik genomen waardoor deze halte nu in beide richtingen aangedaan wordt.

Vanaf 10 december 2017 wordt de halte Solomonszegel in Katwijk alleen nog aangedaan richting Leiden - dit nadat de bus in 2017 enige tijd in beide richtingen niet langs deze halte gereden heeft aangezien de weg rond deze halte eigenlijk te smal is. Daarnaast is de halte Ehrenfestweg in Leiden hernoemd naar Bio Science Park.

Op 17 maart 2019 is de halte Transferium A44 in Leiden opgeheven en vervangen door de halte Oegstgeest, Bio Science Park-West iets verderop op de N206 (richting Katwijk). Daarnaast is de halte Molentuinweg in Katwijk a/d Rijn hernoemd naar Duinvallei/N206 en de halte Bio Science Park in Leiden is hernoemd naar Bio Science Park-Oost.

Op 14 april 2019 is de route in Katwijk licht gewijzigd: voortaan wordt in beide richtingen over de Westerbaan gereden in plaats van door de wijk Zanderij, waar bij een nieuwe gelijknamige halte gestopt wordt in beide richtingen. De halte Salomonszegel - die alleen richting Leiden bediend werd - komt hiermee te vervallen.

Voormalige route in Katwijk a/d Rijn (t/m 13 april 2019)
Halte
Route rsr.svg Katwijk, Boslaan  
Route rhlr.svg Katwijk, Salomonszegel  
Route rsr.svg Katwijk aan den Rijn, Duinvallei/N206