Lijn 28 Goes Station - Hansweert Boomdijk (-1999)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 28
Vervoerder(s) ZWN (... - 1994),
ZWN-Groep (1994 - 1996),
ZWN-Groep (1997 - ...)
Regio Midden-Zeeland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode Onbekend
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/2 uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 4x/dag

Lijn 28 reed van Goes via Kloetinge, Kapelle, Biezelinge en Schore naar Hansweert.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Goes, Station  
Route rsr.svg Goes, Westwal  
Route rsr.svg Kloetinge, Kloetinge  
Route rsr.svg Kapelle, Kapelle  
Route rsTr.svg Kapelle, Station Kapelle-Biezelinge  
Route rsr.svg Biezelinge, Biezelinge  
Route rsr.svg Schore, Schore  
Route rs0.svg Hansweert, Boomdijk  

Geschiedenis

Het is onbekend wanneer deze lijn is ontstaan.

Rond 1980 is de frequentie in de daluren en op zaterdag verhoogd naar een regelmatige uurdienst en is de lijn ook 's avonds 1x per 2 uur gaan rijden, met doorkoppeling aan lijn 29 en vervolgens werd ook de frequentie op zondag verhoogd van drie ritjes naar een 2-uursdienst met ingang van 1 juni 1986.

Op 28 mei 1989 werd echter alweer bezuinigd op de dienstregeling; op zondag werd de frequentie teruggebracht van een regelmatige 2-uursdienst naar een viertal schamele ritjes, waarbij de intervallen kwamen te liggen op ca. 2 à 4 uur. En vervolgens kwam op 23 mei 1993 nog één rit op zondag te vervallen, zodat er nog slechts drie ritten per richting resteerden.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot het nieuwe ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een eerste nieuwe dienstregeling uit onder deze nieuwe vervoerder. Deze lijn bleef echter ongewijzigd rijden.

Op 2 juni 1996 werd deze lijn flink aangepast. De lijn bleef vanaf die datum alleen nog rijden tussen Kapelle en Hansweert, waarbij een grote lusroute via Schore en Biezelinge werd gereden. Doordeweeks bleef dezelfde frequentie gehandhaafd, maar tijdens de stille uren kwam gezelschap van de lijntaxi, die de minder rendabele ritten ging vervangen. Vanaf die datum gingen alle ritten in de avonduren en op zondag als lijntaxi rijden, waarbij deze ritten ook nog eens geknipt waren in Hansweert.

Voorgaande wijziging werd op 1 juni 1997 weer ongedaan gemaakt. In de ochtendspits en op zaterdag tot 13:15 ging de lijn weer van Hansweert naar Goes rijden en in de middagspits en op zaterdag vanaf 14:15 van Goes naar Hansweert. In de daluren en op zaterdag in de tegengestelde richting ging de bus alleen tussen Kapelle en Hansweert rijden. In de avonduren (1x/uur) en op zondag (1x per 2 uur) bleef de lijn als lijntaxi rijden op hetzelfde traject. Vanaf 24 mei 1998 gingen de ritten richting Goes ook weer 'door' Schore rijden i.p.v. erlangs.