Lijn 1 Alkmaar, Station - De Hoef

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 1
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Noord-Holland Noord
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Alkmaar
Lijnkleur  1 
Materieel VDL Citea LLE-120,
VDL Citea LLE-99 Electric,
BYD K7U
Rijdt sinds 22 juli 2018
Voorganger(s) 1, 5
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 1-2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 1 rijdt op de Stationsweg te Alkmaar.

Lijn 1 rijdt van Alkmaar Station naar De Hoef.

Dienstregeling

  • In de daluren wordt na 14:00 uur de frequentie verhoogd van 1x/uur naar 2x/uur.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Noord-Holland Noord is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2018 20191 20202
Stads- en streeklijnen 0,147 0,1537 0,157
Nachtlijnen (N60, N69) ... 0,154 0,157
Zomerlijnen (851, 866, 868) ... 0,154 0,157
Texel (28, Texelhopper) ... 0,1877 0,1877

1 Afwijkend opstaptarief nacht- en zomerlijnen: € 2,682
2 Afwijkend opstaptarief nacht- en zomerlijnen: € 2,74

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Noord-Holland Noord is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Alkmaar, Station  
Route rsr.svg Alkmaar, Nicolaas Beetskade  
Route rsr.svg Alkmaar, Van Ostadelaan  
Route rsr.svg Alkmaar, Geestmolen  
Route rsr.svg Alkmaar, Winkelcentrum De Hoef  
Route rsr.svg Alkmaar, Schoumanlaan  
Route rsr.svg Alkmaar, Troostlaan  
Route rrar.svg Alkmaar, Cornelis Pronklaan  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Alkmaar, Mesdaglaan/Picassolaan  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Alkmaar, Mesdaglaan  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Alkmaar, Vincent van Goghlaan  
Route rsUr.svg  

Zie ook

Geschiedenis

Op 22 juli 2018 ging de volgende concessie van Noord-Holland-Noord van start. Naast de introductie van het Flexvervoer werden diverse wijzigingen in het lijnennet doorgevoerd. Op die datum werden de buslijnen 1 en 5 samengevoegd tot een nieuwe lijn 1. Deze buslijn ging voortaan in beide richtingen dezelfde route rijden en de bediening van het Ziekenhuis kwam te vervallen; hiervoor moest voortaan omgereisd worden via het station. In de spitsuren werd de frequentie verhoogd naar een halfuursdienst, op overige momenten bleef deze gehandhaafd op eenmaal per uur.