Kruisingsstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Er zijn twee soorten kruisingsstations. Volgens de letterlijke definitie is een kruisingsstation een plaats waar twee spoorlijnen elkaar kruisen, maar meestal wordt een kruisingsstation gezien als een plaats op een enkelsporige lijn waar twee treinen elkaar kunnen passeren (kruisen).

Kruisende spoorlijnen

Een kruisingsstation is een station dat ligt op een kruising van twee (of meer) spoorlijnen. De spoorlijnen kruisen elkaar, maar liggen elk op een eigen verdieping. Binnen het station zijn er geen verbindingen tussen de beide spoorlijnen. In theorie kan een kruising tussen twee spoorlijnen ook op dezelfde hoogte plaatsvinden, maar daarvan kennen we in Nederland geen voorbeelden. Voorbeelden van kruisingsstations zijn Amsterdam Sloterdijk, Duivendrecht en Zoetermeer Voorweg.

Het nadeel van kruisingsstations is dat er bij het overstappen tussen de verschillende lijnen altijd hoogteverschil moet worden overwonnen, en traplopen dus noodzakelijk is. Daarom wordt bij kruisende spoorlijnen vaak gekozen voor een station op hetzelfde niveau met wissels aan beide zijden, zodat er cross-platform kan worden overgestapt. Voorbeelden hiervan zijn Weesp en Amersfoort.

Kruisende treinen

Op enkelsporige lijnen kunnen treinen elkaar niet passeren. Omdat er toch voor te zorgen dat treinen elkaar kunnen passeren (meestal kruisen genoemd) wordt er op enkele plaatsen een tweede spoor aangelegd. Meestal ligt het kruisingsspoor in een station, zoals bijvoorbeeld in Aalten, Leerdam en Anna Paulowna, maar er zijn ook kruisingsplaatsen zonder station of waar in het verleden een station heeft gelegen, zoals bijvoorbeeld in Hoogkerk-Vierverlaten, Kruispunt Beugen en Laren-Almen.