Baureihe 481/482

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
BR481 op station Frohnau als S1 naar Oranienburg, 27 augustus 2013.

De BR 481/482 is een treintype van de S-Bahn van Berlijn. Na het samenvoegen van de beide stadsdelen van Berlijn in 1990 is vrij snel besloten tot het aanschaffen van nieuw materieel omdat de oudere West- en Oost-Berlijnse treinen niet meer aan de toen gestelde eisen voldeden. Hun bijnaam is Duikbril, maar door hun kenmerkende optrek- en afremgeluid worden ze ook wel Luchtalarm genoemd.
De trein bestaat uit twee delen. De kopbak wordt aangeduid met BR 481. De BR 482 is het rijtuig erachter, dat echter geen bestuurderscabine heeft maar alleen een noodstuurstand. Deze twee rijtuigen rijden altijd gekoppeld en zijn doorloopbaar. Beide rijtuigen hebben drie deuren aan elke zijde en zijn van binnen aan de beide einden voorzien van een lichtkrant waarop reizigers worden geïnformeerd over de bestemming en de volgende drie stations: 'S 1 nach Oranienburg ... Nächste Stationen Nordbahnhof, Humboldthain, Gesundbrunnen'.
Aangezien één trein 481/482 niet alleen in beide richtingen kan rijden, moet er altijd een andere aangekoppeld zijn, vier bakken is dus de kortste trein die in de reizigersdienst kan rijden (Kurzzug). Door aan de voorzijde van een 481 de achterkant van een 482 (met weer een 481 eraan vast) te plaatsen ontstaat een zeswagentrein. De langste trein in de reizigersdienst is een achtwagentrein.