Balk Wilhelminastraat

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalig busstation Wilhelminastraat
Plaats Balk
Concessie(s) Noord- en Zuidwest-Fryslân
Vervoerder(s) Arriva
Vorm Eilandbusstation
Type Statisch

Het busstation Wilhelminastraat lag nabij de kruising Wilhelminastraat/Teun de Boerstrjitte net buiten het centrum van Balk.

Vanaf 16 augustus 2015 werd het busstation definitief niet meer opgenomen in de dienstregeling van Arriva die hier tot die tijd reed. Als vervanging is de halte Balk Harich Rotonde verlengd, zodat er twee bussen achter elkaar kunnen halteren. Deze halte vervangt de functie van het busstation Wilhelminastraat.

Verder verleden

De voormalige stalling (de foto stamt vermoedelijk uit begin 90'er jaren). ©Langsdeluts.nl

In Balk had de ZWH en later de FRAM (en weer later de VEONN en NoordNed) een garage staan met een busstation ervoor. In 1991 werd het busstation/stalling geheel vernieuwd en kreeg daarvoor in 1992 de Nationale Staalprijs. Op een later moment werd de stalling gesloten, in het voormalige pand opende Lidl een vestiging. Het busstation bleef evenwel in gebruik en werd hernoemd naar Wilhelminastraat.

Zoals hierboven genoemd werd het busstation in augustus 2015 buiten gebruik gesteld. Het voormalige garagepand werd kort daarna gesloopt en vervangen door een geheel nieuw pand van de Lidl, die nu gedeeltelijk op het oude busstationterrein is gebouwd.