Overleg gebruiker:Fogeltje

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Frank (overleg | bijdragen) op 21 jul 2010 om 10:56 (Lijn 31 Arnhem Centraal Station - Nijmegen Centraal Station)
Ga naar: navigatie, zoeken

Treinserie 800

Waarom zou zo'n bocht in de route beter aangeven dat het om een beperkt aantal ritten gaat dan een eindpunt met ervoor een aftakking????? Heb zowiezo al een bloedhekel aan het op die manier aangeven van delen van routes, route r0ar is bestemd om aftakkingen om elkaar heen te laten lopen, niet om een eindpunt wat soms niet geldt aan te geven. --Reiziger ddrs 18 mrt 2010 21:12 (CET)

Ik dacht het daarvoor wel bedoeld was, aftakking voor reguliere aftakkingen, die om aan te geven dat het slechts om een of twee ritten gaat. Draai het maar terug hoor.
Als je overigens de redenaties volgt op [1] dan zou de route naar Den Helder er helemaal uit moeten.--Fogeltje 19 mrt 2010 08:26 (CET)
Er is in de aftakkingen geen onderscheid. Of ze nu 10x/dag of 10x/uur voorkomen, het blijft gewoon een aftakking.
Achterliggende gedachte van mij is (heb daarom al heel wat van dergelijke wijzigingen teruggedraaid) dat je consequent moet zijn en dat het ook voor 'n leek begrijpelijk moet zijn wat er staat. Wat dat betreft is het met een aftakking en een eindpuntsymbooltje eronder direct duidelijk, als je r0ar gebruikt dan zou dat op de ene pagina de betekenis van een enkele keren voorkomend eindpunt hebben terwijl het op een andere pagina weer gewoon gebruikt wordt om te zorgen dat de routestrip goed in elkaar zit. --Reiziger ddrs 19 mrt 2010 08:35 (CET)

Lijn 24 Nijmegen, Centraal Station - Goffertscholen

Als ik het goed zie zijn er in Nijmegen voor dezelfde periode nu twee versies van lijn 24 aangemaakt: één naar de Goffertscholen en één naar de Winkelsteeg? Waarom niet in één artikel; opzich rijden er wel meerdere buslijnen onder één lijnnummer over meerdere trajecten. Frank 29 mrt 2010 21:03 (CEST)

Ze stonden in verschillende boekjes apart vermeldt in de tabellen (in andere dan weer niet). In de haltelijst hadden ze ook een verschillende kop (Lijn 24 (WERK) en Lijn 24 (SCHOOL) meen ik), ipv dat ze onder hetzelfde kopje stonden. De scholierenritten stonden los van de ritten naar Winkelsteeg sinds 2004 (hoewel 24 naar Winkelsteeg nog wel een jaar lang ook langs de Goffertscholen kwam, pas vanaf 2005 zijn die uit de route gegooid). Mijns inziens rechtvaardigt dat wel twee artikelen omdat het eigenlijk twee aparte lijnen zijn geworden, Novio heeft er alleen nooit een nieuw lijnnummer aan gegeven.--Fogeltje 29 mrt 2010 22:32 (CEST)

Lijn 89 Nijmegen Centraal Station - Zaltbommel Station

Hallo, Fogeltje. Aan de hand van welke dienstregeling heb je de tekst van lijn 89 geschreven? Ik probeer er enig overzicht in te krijgen, maar dat gaat nog niet heel makkelijk. Voor zover ik het nu kan achterhalen:

  • t/m juni 1991: lijn 89 rijdt tot en met Dreumel/Alphen
  • juni 1991 t/m september 1992: lijn 89 rijdt tot en met Brakel (via Zaltbommel)
  • september 1992 t/m januari 2003: lijn 89 rijdt tot en met Zaltbommel, waarbij in Zaltbommel één of andere lus wordt gereden (waar ik ook nog eens goed naar moet kijken; dat ding is op verschillende manieren in de busboekjes verwerkt).

Echter, in dienstregelingen 1998/1999 en 1999/2000 reed de buslijn op delen van de dag en in het weekend als belbus 589. In 2000/2001 werd het de hele dag door weer een reguliere buslijn, maar deze reed op zaterdag nog maar eens per twee uur (en niet meer eens per uur). Op zondag werd alleen tussen Druten en Dreumel gereden. Doordeweeks moest er op enkele tijdstippen overgestapt worden te Druten of Dreumel; soms reed er wel een doorgaande bus.

Ik denk dat er in de tekst iig nog een referentie naar de buurtbus gemaakt moet worden (en daar moet dan ook een apart artikel over gemaakt worden). Verder ga ik nog eens kijken naar de rondjes binnen Zaltbommel; lijkt het je handig als daar verschillende artikelen over gaan ontstaan? Ik weet niet of het er dan duidelijker op gaat worden; aan de andere kant: de lijn heeft wel verschillende eindpunten gehad. Tenslotte denk ik dat er nog een stukje moet komen over lijn 89 naar Brakel, maar voordat ik bij die periode ben aangekomen... Frank 1 apr 2010 17:10 (CEST)

De bus naar Alphen heeft al een artikel, die heb ik gemaakt aan hand van mijn ZO boekjes. Als je daar de route compleet kunt maken, dat zou geweldig zijn. De bus naar Zaltbommel heb ik gemaakt aan de hand van het boekje '92/'93 die ik van jou heb :) De lijntaxi (belbus) rijdt sinds 1 juni 1997. Toen zijn een flink aantal lijnen deels of geheel omgezet in een belbus. Kijk maar even naar lijn 85 van Nijmegen - Tiel bijvoorbeeld die ik heb aangemaakt, die kreeg er lijntaxi 585 bij. Lijn 38 Gennep - Grave werd geheel een lijntaxi, lijn 538.--Fogeltje 2 apr 2010 14:14 (CEST)


Lijn 27 Helmond Station - Venray Station (2000-2003)

dat artikel bestaat al :) Overigens reed lijn 27 al veel langer. Of is deze tijdens de lijntaxi hype *geheel* omgezet geweest in een lijntaxi? Want volgens mij was dat niet zo, alleen gedeeltelijk.)--Fogeltje 27 apr 2010 21:05 (CEST)

Lijn 27 bestaat inderdaad al een behoorlijke tijd, en reed in de jaren '80 al. Het probleem is, dat ik behalve een lijnennetkaart van '99/'00 geen dienstregeling (meer) heb van Eindhoven + Oost Brabant van voor die van '00/'01. Dus vandaar dat ik het nog niet kan bevestigen. Anderzijds kan altijd de pagina hernoemd worden om het juiste jaartal aan te geven. De lijn reed in ieder geval ongewijzigd tot 13-12-2003, daarna werd de route iets gewijzigd in Venray, maar deed nog steeds het busstation aan. Overigens gold die routewijziging ook voor lijn 127, die zelfs na 2003 verviel in vakanties overdag. Wat lijntaxi betreft: Ik heb 2000 als 'startjaar' genomen, omdat inderdaad bepaalde ritten uitgevoerd werden als lijntaxi ervoor (lijn 527 dan), deze zal wel in de avond en op zondag hebben gereden (1x per uur te reserveren?), maar dat is niet af te zien op de lijnenkaart.--Ederveen 28 apr 2010 7:46 (CEST)
Wellicht zou het jaartal zelfs weg kunnen, tenzij we nog ooit een lijn Helmond - Venray tegen gaan komen. Maar laten we het voorlopig maar zo. Ik heb even gekeken in mijn boekje van 1997, dat zou over Noordoost-Brabant (en Betuwe, Millingen, Maas en Waal), maar hier staat lijn 27 helaas niet in. Ik verander in de infobox het beginjaar wel in onbekend, want zover ik nu begrijp waren dus niet alle ritten in een lijntaxi omgezet. Trouwens, ik denk dat we de rest van lijn 27 hier ook gewoon kunnen beschrijven, t/m de knip. De routevariaties kunnen beschreven worden en met een gedeeltelijke routestrip worden geïllustreerd. Ik denk niet dat we daarvoor een nieuw artikel moeten maken, heel veel langer zal het niet worden en dan blijft alles mooi overzichtelijk bij elkaar.--Fogeltje 28 apr 2010 11:24 (CEST)
Ik heb de routestrip aangepast naar de laatste situatie zoals die in de dienstregeling van 2007 is geweest. In 2008 is deze volgens mij niet aangepast, daar was in ieder geval geen busboekje van. Ik heb de route variaties van 14 december 2003 en van voor 14 december 2003 opgenomen. De lijntaxi moet onder andere ook nog verwerkt worden in het verhaal, evenals eventuele alternatieve eindpunten. In de dienstregeling van 2007 reed lijn 27 in ieder geval altijd het gehele traject, waarschijnlijk omdat toen de stalling/busstation in Venray dichtging en alle bussen toch naar Helmond moesten.--Fogeltje 28 apr 2010 11:56 (CEST)
Misschien ergens niet eens zo'n heel slecht idee om inderdaad per lijn losse gedeeltelijke routestrips toe te voegen voor gewijzigde situaties door de jaren heen, ik denk dat ik dat ook maar eens ga doen. In dat geval kan het jaartal gewijzigd worden in (-2008) of (t/m 2008), in ieder geval tot we weten wanneer deze verbinding als lijn 27 in het leven is geroepen. Voor 127 valt uiteraard wel een beginjaar in te stellen. Doen we dat wel zo dan voortaan! Maar wat is wijsheid: het lijkt me zelf, dat als op een gegeven moment van een relatief lange lijn met veel haltes de route voor de helft veranderd dat het dan misschien wat veel van het goede is om zo'n oude situatie op de 'nieuwere' pagina toe te voegen, en dat het in dat geval misschien makkelijker is om een nieuwe pagina daarvoor aan te maken. Als voorbeeld geef ik dan lijn 25, die toch wel een behoorlijke routewijziging meekreeg eind 2003. Terwijl de 'oude' situatie zover ik weet al in '87/'88 werd gereden. Overigens nog iets anders: Zuidooster had omstreeks 87/88 een paar sneldiensten in regio Eindhoven: 70s Eindhoven - Nijmegen, 71s Den Bosch - Heesch - Uden, 72s Helmond - Venray, 73s Uden - Eindhoven De Hurk, 74s Eindhoven - Antwerpen (jaja, maar die reed niet lang!), en 75s... die ik niet op kan komen. Sneldienstvariant van 25 misschien? Weet jij het toevallig?--Ederveen 28 apr 2010 13:01 (CEST)
Toevallig heb ik de route wijziging van lijn 25 gisteren opgenomen in het artikel. In het geval van lijn 25 kan het nog in mijn ogen. Maar dat moet gewoon van geval tot geval bekeken worden. Als van een lange lijn nagenoeg de hele route veranderd waardoor je eigenlijk twee complete maar andere routestrips gaat krijgen, dan gaat splitsen wel slim zijn. Ik zou zeggen, neem eens een kijkje op lijn 25 en laat me weten wat je daarvan vind. Ik hanteer deze manier (kleine routewijzigingen opnemen met deelstrips) al wat langer. Ook bij lijn 21 moet er nog een en ander bij. Ik weet dat deze in Nuenen vroeger ook een andere route kende. Er is de situatie zoals die tot 2009 gereden is (niet via Woensel). Toen ik in Nuenen op zwemles zat, bestond het "busstation" nog niet en reed deze over de winkelstraat (de haltehaven richting Gerwen is volgens mij nog zichtbaar) en ging dan linksaf om via de huidige route van lijn 121 naar Eindhoven te rijden. Later heeft deze ook door Tongelre gereden, maar die route ken ik helemaal niet. Lijn 21 heeft echter in Nijmegen ook routevariaties gekend. Dat artikel zou wel eens heel lang kunnen worden, omdat die lijn best lang bestaan heeft. Maar ik wil daar eerst alles (in ieder geval vanaf de jaren 80) inzetten voordat ik eventueel ga splitsen omdat je dan een beter beeld krijgt van waar je het beste kunt splitsen.
Ik ben ook redelijk bekend met het Zuidooster snelbusnet, lijn 70s heb ik persoonlijk gekend en heb een boekje uit 88/89 toen deze werd ingevoerd. Lijn 71s heb ik ook al toegevoegd, die stond in het busboekje region Nijmegen 1992. De andere lijnen ken ik helaas niet. Lijn 72s lijkt mij de voorloper van lijn 127. Lijn 75s ken ik helaas niet, alleen uit de regio Nijmegen, daar reed een 75s van Venlo naar Nijmegen. Overigens reden daar in 1992 ook een 72s en 74s, ik vind het raar dat Zuidooster twee streeklijnen met dezelfde nummers had, ook al waren de regio's verschillend. Want zover ik weet zijn er nooit overlappende nummers op streekdiensten geweest.--Fogeltje 28 apr 2010 13:39 (CEST)
Ja okee je hebt gelijk, 25 kan nog :-). Misschien is het inderdaad handiger ook om eerst alles in één lijn te zetten alvorens te splitsen eventueel. Wat ik zelf van 21 weet is dat Nuenen Centrum met ingang van de dienstregeling 98/99 in gebruik werd genomen (ook al toegevoegd aan IL410), de route van 21 werd toen inderdaad gewijzigd, die ging dacht ik via de Smits van Oyenlaan en Europalaan (dat busviaduct kwam 00/01 in gebruik). Ook de stadsdienstlijnen 5 en 7 gingen niet meer via Nuenen Park en Van Goghlaan maar via de Europalaan nadien.
Dat 21 al eerder via Woensel reed heb ik nooit geweten, alleen dat deze rond 1990 een ochtendspitsrit had die erlang reed. Zover ik weet heeft 21 in de jaren 90 niet door Tongelre gereden, wel reed deze in de eerste helft van de jaren 80 na de Dorgelolaan via de Opwettenseweg naar Nuenen (en was het streeklijn 12 die wel door Tongelre reed, die via de A260 reed, later vervangen door stadslijn 16). Ik ben overigens wel erg nieuwsgierig geworden naar al die routewijzigingen in deze lijn :-).
Wat die sneldiensten betreft, die lijn 74s heeft volgens mij zelfs maar 1 jaar gereden hier, en kan goed zijn dat de ZO het nummer later heeft hergebruikt. Maar ik denk dat ik ook 75s bedoelde van Nijmegen naar Venlo, reed die niet grotendeels parallel aan 83? 72 is inderdaad later 127 geworden toen de ZO of Hermes alle sneldiensten (hier) omnummerde naar de 1xx-reeks. --Ederveen 28 apr 2010 15:25 (CEST)
Lijn 21 via Tongelre heb ik alleen van horen zeggen. Weet zo ook niet in welke periode dat geweest moet zijn, in ieder geval "ver voor mijn tijd". Wat lijn 75 aan gaat, dat lijkt inderdaad "gewoon" de sneldienstvariant te zijn van lijn 83, niet zoals lijn 70 grotendeels de route van lijn 21 reed in het begin (later via Ravenstein). Je hebt gelijk wat lijn 21 aan gaat, ik kwam alleen even niet meer op de naam van die straat (Smits van Oyenlaan).--Fogeltje 28 apr 2010 17:39 (CEST)

Lijn 31 Arnhem Centraal Station - Nijmegen Centraal Station

Hallo Fogeltje, vind je dat dit artikel opgesplitst moet gaan worden? Aan de ene kant wijzigen de eindpunten van de lijn niet, maar aan de andere kant gaat het hier toch wel om een heel forse routewijziging. Bij kleine routewijzigingen hebben we nog nooit opsplitsingen gemaakt volgens mij, maar een geval als deze ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Frank 19 jul 2010 12:21 (CEST)

Het is wel veel maar kan denk ik nog. Als hij in de toekomst nog eens ingrijpend gaat veranderen is het te overwegen. Wel lastig, want de wijziging is wel ingrijpend. Als de frequenties verder gelijk blijven, dan zou ik het nog even als 1 artikel laten.--Fogeltje 19 jul 2010 20:52 (CEST)
De frequenties wijzigen voor zover ik weet niet. Het gaat hier om een wisseling van de routes van lijn 31 en 88 in Arnhem (maar net niet helemaal). De 88 is wel toe aan een nieuw artikel, want die ondergaat met deze wijziging al de vierde dit jaar.
Als ik bij de 31 net zo te werk ga als ik bij enkele andere buslijnen ook gedaan heb moeten de oude route door Oosterhout en de oude route door de binnenstad van Nijmegen ook nog in een routestrip opgenomen worden. Dan zou je opeens wel een nieuw artikel aan kunnen maken, maar of het er allemaal beter van wordt?
Verder is het nog zo dat enkele lijnen in de loop der jaren heel veel wijzigingen in de buurt van hun eindpunt hebben ondergaan (lijn 1 Nijmegen / lijn 6 Arnhem bijvoorbeeld); die afsplitsingen krijgen ook hun eigen artikel. Aan de andere kant moeten we een wildgroei aan artikelen misschien ook wel een beetje tegengaan.
In het geval dat een buslijn alleen binnen een bepaalde woonwijk een wijziging ondergaat heb ik iets van laat maar in hetzelfde artikel staan; een nieuw stukje is wat overbodig. Maar, zoals je al zegt, dit is best wel een heel forse wijziging.Frank 19 jul 2010 22:17 (CEST)
Als je nog wat wijzigingen aan lijn 31 gaat toevoegen (en in mijn ogen is dat prima) dan wordt het misschien wel tijd. Ik zou zeggen, voeg eerst alles toe wat er aan lijn 31 toe te voegen is en dan bekijken we hoe groot het geheel geworden is. Als het dan inderdaad wat onoverzichtelijk wordt, dan splitsen we per 29 augustus 2010.--Fogeltje 20 jul 2010 12:03 (CEST)
Ik heb de oude route door de Nijmeegse binnenstad en de oude route door Oosterhout in het artikel opgenomen. Helaas weet ik een aantal data niet meer en/of moet ik nog eens goed zoeken. Frank 21 jul 2010 10:56 (CEST)