NoordOost

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Geert (overleg | bijdragen) op 26 okt 2008 om 20:16 (Opzet: layout afbeeldingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bestand:NoordOost.svg
De huidige lijnvoering van de NoordOost.

De NoordOost is de verzamelnaam van de Intercity's uit het Noorden en Oosten van Nederland naar de Randstad. De NoordOost in zijn huidige opzet dateert uit de jaren 70, waarin bij Spoorslag 70 de dienstregeling grondig op de schop ging.

In de NoordOost worden gedurende het uur verschillende verbindingen aangeboden, zodat zo veel mogelijk plaatsen rechtstreeks met elkaar verbonden zijn. In de jaren 70 werd vanuit Amersfoort gereden naar Amsterdam Centraal, naar Utrecht - Den Haag Centraal/Rotterdam Centraal, naar Zwolle - Groningen/Leeuwarden, en naar Enschede. De tak naar Amsterdam ging met het gereedkomen van de Westtak doorrijden naar Schiphol (via Amsterdam Lelylaan). Met het gereedkomen van de Zuidtak kwam er een nieuwe vleugel bij. Voortaan werd van Amersfoort naar Schiphol gereden zonder via Amsterdam Centraal te gaan. In de huidige opzet ligt de tak naar Amsterdam Centraal zelfs standaard los van de andere takken.

Het centrale knooppunt van de NoordOost is station Amersfoort: ieder half uur kan hier worden overgestapt op de diverse takken.

Opzet

In de huidige opzet worden de volgende verbindingen aangeboden:

Ene halfuur Andere halfuur
375px 375px

In Amersfoort kan cross-platform worden overgestapt tussen de series 500 en serie 1600.

In Amersfoort kan cross-platform worden overgestapt tussen de series 700 en 1700.

Brede spits

In de brede spitsuren wordt dit patroon veranderd. De verbinding tussen Leeuwarden en Rotterdam wordt dan altijd aangeboden, waardoor het volgende patroon ontstaat:

Ene halfuur Andere halfuur
375px 375px
  • Groningen - Zwolle - Amersfoort - Utrecht Centraal - Den Haag Centraal (serie 500)
  • Leeuwarden - Zwolle - Amersfoort - Utrecht Centraal - Rotterdam Centraal (serie 12500)
  • Enschede - Amersfoort - Schiphol (serie 1600)
  • Deventer - Amersfoort - Amsterdam Centraal (serie 1500)

In Amersfoort kan cross-platform worden overgestapt tussen de series 500 en 1600, en tussen de series 1500 en 12500.

  • Groningen - Zwolle - Amersfoort - Schiphol (serie 700)
  • Enschede - Amersfoort - Utrecht Centraal - Den Haag Centraal (serie 1700)
  • Leeuwarden - Zwolle - Amersfoort - Utrecht Centraal - Rotterdam Centraal (serie 12700)
  • Deventer - Amersfoort - Amsterdam Centraal (serie 1500)

In Amersfoort kan cross-platform worden overgestapt tussen de series 700 en 1700, en tussen de series 1500 en 12700.

Voortreinen

De toegevoegde treinen rijden in alle gevallen als voortrein. Dat betekent dat ze voor de normale treinen uit rijden. Tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal rijden de spitstreinseries 12500 en 12700 op de tijd van respectievelijk de 20500 en 21700, tussen Zwolle en Leeuwarden rijden deze series respectievelijk op de tijd van de 10500 en 10700.

Van Zwolle richting Utrecht rijden de spitstreinen voor de normale treinen uit. Omdat in Utrecht het Rotterdamse deel van de NoordOost later vertrekt dan het Haagse deel (dat op de normale tijd in Utrecht aankomt), staan de spitstreinen in Utrecht lang stil. De andere kant op rijden de treinen ook voor de normale treinen uit, wat een lang stationnement in Zwolle oplevert.

Voordeel van het standaard rijden met voortreinen ten opzichte van het inleggen van een volgtrein is dat een voortrein voor meer reizigers een alternatief is. Je hebt dan wel niet de overstappen die de normale verbinding biedt, maar je bent er wel eerder. Nadeel is dat de symmetrie niet meer klopt, wat zich met name uit bij stoptreinserie 5600.

Materieelinzet

Tijdens de opzet van de NoordOost werd deze serie gedomineerd door de Hondekoppen (Mat '54), afgewisseld met enkele getrokken treinen. Na de komst van ICM wordt bijna de gehele serie gereden met dit materieel. In de serie 500 Groningen - Den Haag Centraal wordt een slag gereden met V-IRM, in de serie 1500 rijden enkele treinen met Duitse rijtuigen (ICL). Tussen alle NoordOost-series (en de 2800) zitten materieelkoppelingen: treinen keren op de eindpunten op andere series. Het is mogelijk dat een stel op één dag in alle NoordOost-series gezeten heeft. Een uitzondering hierop vormt de 1500, deze rijdt in een eigen omloop.