Lijn 93 Cuijk Station - Boxmeer Station (2011): verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Robot: automatisch tekst vervangen (-Mercedes Sprinter City +Mercedes-Benz Sprinter City))
 
Regel 40: Regel 40:
 
}}
 
}}
  
==Geschiedenis==
+
== Geschiedenis ==
Tot 22 april 2011 reed lijn 93 tussen [[Lijn 93 Gennep Busstation - Boxmeer Station|Gennep en Boxmeer]]. Op die datum verhuisde het Maasziekenhuis in Boxmeer en werd de route van lijn 93 aangepast. De lijn werd verder vanuit Gennep via Oeffelt en Sint Agatha doorgetrokken naar station Cuijk. Deze route werd overgenomen van [[Lijn 238 Grave Busstation - Boxmeer Maasziekenhuis (2003-2011)|lijn 238]]. De [[Lijn 238 Grave Busstation - Boxmeer Station (2011-2015)|nieuwe lijn 238]] nam de route in Boxmeer van lijn 93 over.
+
Op [[Dienstregeling concessie Oost-Brabant 2011|23 april 2011]] werd in Boxmeer het nieuwe Maasziekenhuis geopend en met deze opening werd het lijnennet in de regio Boxmeer aangepast. De route van [[Lijn 93 Gennep Busstation - Boxmeer Station|lijn 93]] werd doorgetrokken vanaf Gennep naar Cuijk en in Boxmeer werd de route van de buurtbus overgenomen, omdat deze nogal eens last had van overcapaciteit. Met de midibus die op deze buslijn reed, werd deze overcapaciteit weggenomen. De buurtbus ging daarentegen in Boxmeer via de route van deze buslijn rijden.
  
Met ingang van 29 april bleek dat de route te lang was in vergelijking met de dienstregeling die er gold. Vanaf 29 april reed [[Lijn 93 Cuijk Hapsebaan - Boxmeer Station|lijn 93]] in Cuijk nog maar tot de Hapsebaan, de halten 'Het Riet' en 'Station' werden niet meer bediend.
+
Deze route bleek in vergelijking tot de geldende dienstregeling te lang te zijn, omdat deze lijn in de eerste week structureel een tekort aan rijtijd bleek te kennen. Daarom werd de route op [[Dienstregeling concessie Oost-Brabant 2011|29 april 2011]] ingekort tot de halte ''Hapsebaan''. De bushaltes ''Het Riet'' en ''Station'' kwamen daarmee te vervallen en doorgaande reizigers moesten voortaan overstappen op één van de overige buslijnen in dit gebied of een stukje lopen.

Huidige versie van 8 okt 2018 om 21:04

Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 93
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Oost-Brabant (2007-2014)
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador, Mercedes-Benz Sprinter City
Periode 22 april 2011 t/m 28 april 2011
Voorganger(s) 93, 238
Opvolger(s) 93
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 93 reed van Cuijk via Sint Agatha, Oeffelt, Gennep, Oeffelt en Beugen naar Boxmeer.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Cuijk, Station  
Route rsr.svg Cuijk, Het Riet  
Route rsr.svg Cuijk, Hapsebaan  
Route rsr.svg Sint Agatha, De Messemaker  
Route rsr.svg Sint Agatha, Hertraksestraat  
Route rsr.svg Oeffelt, Kerkstraat  
Route rsr.svg Oeffelt, Raadhuisplein  
Route rsr.svg Oeffelt, Urlingsestraat  
Route rsr.svg Oeffelt, Veerweg  
Route rsr.svg Gennep, Brabantweg  
Route rsBr.svg Gennep, Busstation    
Route rsr.svg Gennep, Brabantweg  
Route rsr.svg Oeffelt, Veerweg  
Route rsr.svg Oeffelt, Kwekerij  
Route rsr.svg Beugen, Oeffeltseweg  
Route rsr.svg Beugen, Hagelkruisstraat  
Route rsr.svg Boxmeer, Maasziekenhuis  
Route rsr.svg Boxmeer, Hoogendijk  
Route rsr.svg Boxmeer, Beugenseweg  
Route rsT0.svg Boxmeer, Station  

Geschiedenis

Op 23 april 2011 werd in Boxmeer het nieuwe Maasziekenhuis geopend en met deze opening werd het lijnennet in de regio Boxmeer aangepast. De route van lijn 93 werd doorgetrokken vanaf Gennep naar Cuijk en in Boxmeer werd de route van de buurtbus overgenomen, omdat deze nogal eens last had van overcapaciteit. Met de midibus die op deze buslijn reed, werd deze overcapaciteit weggenomen. De buurtbus ging daarentegen in Boxmeer via de route van deze buslijn rijden.

Deze route bleek in vergelijking tot de geldende dienstregeling te lang te zijn, omdat deze lijn in de eerste week structureel een tekort aan rijtijd bleek te kennen. Daarom werd de route op 29 april 2011 ingekort tot de halte Hapsebaan. De bushaltes Het Riet en Station kwamen daarmee te vervallen en doorgaande reizigers moesten voortaan overstappen op één van de overige buslijnen in dit gebied of een stukje lopen.