Lijn 7 Amsterdam, Slotermeer - Flevopark

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Milco1995 (overleg | bijdragen) op 23 aug 2011 om 12:57 (Het eindpunt in west heet volgens het GVB "Sloterpark".)
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 7
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Materieel Combino, Blokkendoos
Frequenties
Spits 6x/uur
Dal 6x/uur
Avond 4x/uur
Zaterdag 6x/uur
Zondag 4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijnkleur7.svg

Tramlijn 7 is een van de twee langste tramlijnen van Amsterdam, en gaat van het Sloterplas in west via het Leidseplein naar het Flevopark in oost. De lijn deelt de begin- en eindpunten met tramlijn 14, omdat er van de deelgemeente Bos en Lommer geen keerlus aangelegd mag worden bij metrostation De Vlugtlaan, nadat de keerlus op het Bos en Lommerplein in 2004 verdween door een herinrichting.

Route

Halte
Route 0sr.svg Amsterdam, Sloterpark  
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester Roëllstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Lodewijk van Deysselstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Plein '40 - '45  
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester Eliasstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester Fockstraat  
Route rsMr.svg Amsterdam, Burgemeester De Vlugtlaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Bos en Lommerplein  
Route rhrr.svg Amsterdam, Erasmusgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan van Galenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Mercatorplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Marco Polostraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Evertsenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Kinsbergenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Postjesweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Pieter Heijestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Ten Katestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Bilderdijkstraat  
Route rsBr.svg Amsterdam, Elandsgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Raamplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Leidseplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Spiegelgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Weteringcircuit  
Route rsr.svg Amsterdam, Frederiksplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Oosteinde  
Route rsMr.svg Amsterdam, Weesperplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Korte 's-Gravesandestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Beukenweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Linnaeusstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Dapperstraat  
Route rsTr.svg Amsterdam, Muiderpoortstation  
Route rsr.svg Amsterdam, Molukkenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Soembawastraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Insulindeweg  
Route rs0.svg Amsterdam, Flevopark  

Historie

In 1905 werd de nieuwe tramlijn 7 geïntroduceerd. Deze begon in de Kinkerstraat en ging via de Binnenring (Marnixstraat - Weteringschans - Sarphatistraat) naar het Weesperplein en vanaf daar via de Weesperstraat naar het Jonas Daniël Meijerplein. Binnen anderhalf jaar werd de lijn in drie etappes verlengd: eerst naar het Markenplein, vervolgens naar het Rapenburgerplein en tenslotte, via het Kadijksplein, Kattenburgerplein en de Kattenburgervoorstraat naar het Mariniersplein. Al in 1913 werd de lijn weer ingekort tot het Rapenburgerplein. In 1924 werd de lijn aan de andere kant verlengd door de Witte de Withstraat naar de kruising met de Jan Evertsenstraat. Aan de oostkant werd de lijn in 1926 verlegd vanaf het Weesperplein via de Sarphatistraat en Roetersstraat naar de Plantage Kerklaan en in 1927 werd de lijn aan de andere kant verlengd naar het Mercatorplein. In 1931 werd aan de oostkant voortaan een lusje gereden via Plantage Doklaan, Parklaan en Middenlaan naar de Plantage Kerklaan, in plaats van het oude kopeindpunt voor de deur van Artis.

Na de oorlog keerde de lijn al snel weer terug, eerst nog vanaf het Mercatorplein via de Hoofdweg en Postjesweg naar de Kinkerstraat om het ontbreken van lijn 17 op te vangen, maar vanaf 1947 werd de gewone route weer gereden. Vanaf 1961 reed de lijn vanaf het Weesperplein via de Wibautstraat naar het Amstelstation. In 1967 werd de lijn omgelegd via de Van Woustraat en Nieuwe Amstelbrug naar de Wibautstraat, om in 1968 weer teruggelegd te worden via het Weesperplein en 1970 weer terug te keren op de Nieuwe Amstelbrug. Vanaf 1971 werd de lijn via de Van Woustraat, Rijnstraat en Vrijheidslaan naar het Amstelstation geleid. In 1977 keerde de lijn weer terug naar de Plantage Parklaan, na zestien jaar afwezigheid.

In 1989 verliet de lijn het eindpunt Mercatorplein en werd doorgetrokken via de Hoofdweg naar het Bos en Lommerplein. In 1998 wisselden de lijnen 6 en 7 in Oost van eindpunt waardoor lijn 7 vanaf het Weesperplein doorreed door de Sarphatistraat en vanaf daar een lus in één richting door de Indische Buurt, via Oosterpark, Wijttenbachstraat, Insulindeweg, Molukkenstraat, Javaplein, Borneostraat, Zeeburgerdijk, Mauritskade en Alexanderplein. Lijn 10 reed deze lus in omgekeerde richting. Vanwege de herinrichting van het Bos en Lommerplein moest het trameindpunt daar verdwijnen, lijn 7 ging vanaf het Mercatorplein via de Hoofdweg naar het Surinameplein rijden.

Begin 2004 ging het tramnet in Oost op de schop en ging lijn 7 naar het Flevopark rijden. De reed voortaan vanaf de Sarphatistraat in beide richtingen via het Oosterpark en de Insulindeweg. Eind 2004 wijzigde de lijn wederom van eindpunt, ditmaal in West. Het plan was een lus aan te leggen bij metrostation De Vlugtlaan, maar vanwege tegenstand van het stadsdeel kon dat (voorlopig) niet worden uitgevoerd en werd besloten lijn 7 vanaf het 'officiële' eindpunt Bos en Lommerplein zolang via de route van lijn 14 te verlengen naar het eindpunt Slotermeer van lijn 14. Het plan voor een eindpunt bij De Vlugtlaan bestaat nog steeds, maar of en wanneer het wordt uitgevoerd is de vraag.

Kaart