HSL-Zuid

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Waldo79 (overleg | bijdragen) op 29 jan 2014 om 16:01 (geactualiseerd)
Ga naar: navigatie, zoeken

De HSL-Zuid is de eerste Nederlandse hogesnelheidslijn, die loopt van Schiphol via Rotterdam Centraal naar de Belgische grens en verder als HSL 4 naar Antwerpen-Centraal. Door technische problemen heeft de volledige ingebruikname van de lijn vertraging opgelopen. Uiteindelijk is op 7 september 2009 gestart met de eerste reguliere treindienst over de HSL-sporen tussen Schiphol en Rotterdam [1]. De lijn bestaat eigenlijk uit twee losse delen, waarop met hoge snelheden gereden kan worden: Hoofddorp - Rotterdam Centraal en Rotterdam Lombardijen - Antwerpen-Luchtbal. De rest van de route rijden de treinen over de gewone spoorlijnen.

De treindiensten binnen Nederland en naar België worden uitgevoerd onder de naam Fyra, een gezamenlijke initatief van NS Hispeed en de NMBS. Als eerste is in de dienstregeling 2009 de serie 1000 één keer per uur gaan rijden tussen Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam Centraal. Deze dienst werd later uitgebreid met treinen naar Breda en Brussel. Naast de inmiddels niet meer bestaande Fyra rijdt sinds 13 december 2009 (dienstregeling 2010) ook de Thalys naar Parijs over de HSL-Zuid. Thalys reed aanvankelijk tussen Amsterdam en Rotterdam met 160 km/u, maar tussen Rotterdam en Antwerpen vanaf aanvang 300 km/u. De reistijd Amsterdam-Parijs bedraagt nog 3:18 uur.

In eerste instantie werd de Fyra gereden met tijdelijk materieel: de TRAXX-locs in combinatie met ICRm-rijtuigen, voor deze treinen is de maximumsnelheid 160 km/u. Het materiaal is vervangen, door Albatros die 250 km/u kan rijden. Per 18 januari 2013 worden er geen buitenlandse Fyraritten meer aangeboden vanwege aanhoudende technische onvolkomenheden aan het materieel.

In de uiteindelijke exploitatie was het de bedoeling dat de volgende treinen worden aangeboden, waarbij tussen Amsterdam en Rotterdam 6 treinen per uur zullen rijden:

  • De Thalys van Amsterdam naar Parijs, 1x/uur
  • De Beneluxtrein van Amsterdam naar Brussel Zuid, 1x/uur
  • Amsterdam - Schiphol - Rotterdam - Breda, 2x/uur
  • Amsterdam - Schiphol - Rotterdam, 2x/uur
  • Den Haag - Rotterdam - Breda - Antwerpen, 8x/dag
  • Alleen in België: IR S Noorderkempen - Antwerpen-Luchtbal - Antwerpen-Centraal, 1x/uur

Traject

Route rsr.svgRoute rer.svg Schiphol
Route AtnL.png Aftakking spoorlijn naar Leiden, start HSL-traject
Route Tun.png Groene Harttunnel (7.7 km)
Route Tun.png Tunnel onder Rotterdam/The Hague Airport (2.1 km)
Route AtvL.png Aansluiting spoorlijn uit Schiedam, einde HSL-traject
Route rsr.svg Rotterdam Centraal
Route Tun.png Willemsspoortunnel (2.7 km)
Route AtnR.png Aftakking spoorlijn naar Dordrecht, start HSL-traject
Route Tun.png Tunnel onder Oude Maas (1.6 km)
Route Tun.png Tunnel onder Dordtse Kil (1.5 km)
Route brug.png HSL Viaduct Hollands Diep
Route rlear.svg
Route rlr.svgRoute rsr.svg Breda
Route ra0lr.svg
35px Grens Nederland - België
Route rsr.svg Noorderkempen
Route AtvL.png Aansluiting spoorlijn uit Roosendaal, einde HSL-traject
Route rsr.svgRoute rer.svg Antwerpen-Luchtbal
Route Tun.png Noord-Zuidtunnel Antwerpen (1.8 km)
Route rsr.svgRoute rer.svg Antwerpen-Centraal

Tarieven

Het wordt mogelijk om met toeslag met binnenlandse vervoerbewijzen te reizen met de HSL-treinen. Voor een standaard 2e klasse kaartje is de toeslag 2~7,30 euro per enkele reis. In de eerste vier weken van de ingebruikname zullen introductietoeslagen (1~2 euro) gelden. Zie voor meer informatie: http://www.nshispeed.nl/images/stories/pdf/tarieven.pdf.

Indienststelling

De indienststelling van de hogesnelheidslijn gaat gepaard met wat problemen. Zo rijden er in de binnenlandse dienst nog geen échte hogesnelheidstreinen. De NS beweert dat het uitblijven van de treinen komt doordat het Rijk pas in een (te) laat stadium beveiligingsspecificaties heeft bepaald, anderen beweren dat de HSA zich heeft misrekend en nu (op een slinkse manier) een financieel gat probeert te overbruggen. KRO Reporter heeft onlangs in beeld gebracht welke problemen er spelen en welke verwijten er gemaakt worden.

Dienstregeling

Historische dienstregeling

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. NS Hispeed (9 juli 2009) Persbericht Startrijden