Gebruiker:Zugführer

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Zugführer (overleg | bijdragen) op 16 dec 2015 om 12:01 (Op dit moment zijn van een link naar OpenStreetMap voorzien)
Ga naar: navigatie, zoeken

Fout in een relatie op OpenStreetMap gevonden? Meldt dit a.u.b. op mijn overlegpagina.

Routes linken naar OpenStreetMap

Elke wikipagina over een bus, tram, metro, trein of veerverbinding kan gelinkt worden aan een "relatie" op OpenStreetMap. In de routestrip is een extra variabele "kaart" toegevoegd. Achte "kaart" dient het relatienummer van openstreetmap ingevuld te worden. Het relatienummer van een bepaalde lijn is bijvoorbeeld via deze tool te vinden.

Zie dit topic voor een uitgebreide uitleg over OpenStreetMap en het bewerken van buslijnen en treinseries.

Op dit moment zijn van een link naar OpenStreetMap voorzien

  • Alle Nederlandse treinseries (m.u.v. CityNightLine)
  • Alle veerdiensten in Nederland voor zover op de wiki aanwezig
  • Alle bussen op de waddeneilanden
  • Metro en tram van Amsterdam
  • Alle bus- en tramlijnen Regio Utrecht up-to-date voor DRGL 2016 m.u.v. nachtlijnen, FC Utrecht Expressen en Vrijmarktbus
  • Alle bussen Concessie SRE

Links naar (bus)stations op OpenStreetMap

Ook (bus)stations kunnen een link naar OpenStreetMap krijgen. Omdat deze afwisselend als vlak, punt of relatie op OpenStreetMap te vinden zijn heb ik drie mogelijke variabelen toegevoegd in de infobox. De variabelen zijn "way", "node" en "relation", afhankelijk van het type dat op OpenStreetMap gebruikt wordt.

"Relation" heeft doorgaans de voorkeur, omdat deze dan hoogstwaarschijnlijk uit meerdere punten en lijnen bestaat. Een "way" heeft daarna de voorkeur, omdat dit doorgaans een vlak is die het hele busstation bestrijkt (zie Utrecht Centraal). Een "node" bestaat doorgaans slechts uit één punt.

De makkelijkste manier om de nummers van deze ways, nodes of relations te vinden is door in OpenStreetMap op bewerken te klikken.

Aandachtspunten

OpenStreetMap wordt net als deze wiki bijgehouden door een grote groep vrijwilligers. Kleine foutjes in de route zijn altijd mogelijk, vind je iets, laat dat dan op mijn overlegpagina weten, dan probeer ik er naar te kijken.

Routekaart bij nieuwe route

In principe blijft het relatienummer altijd gekoppeld aan de meest recente versie van de busroute. Mocht op lijn 1 in stad X de route dus wijzigen, dan zal deze wijziging op OpenStreetMap ook uitgevoerd worden. Oude routes worden niet bewaard. Om die reden is het verstandig op pagina's van voormalige lijnen de "kaart=..." tag weg te halen en deze alleen op de meest recente pagina op te nemen.

Let op: afhankelijk van het gebied waar de wijzigingen plaatsvinden kan het enige tijd duren alvorens een wijziging doorgevoerd is.

Nog op te lossen

Bekende problemen die nog opgelost moeten worden:

  • Regio Utrecht: Missende haltes in enkele (vooral nieuwere) lijnen (bv. 48, 150, 51, 251)