Concessie Arnhem Nijmegen (2010-2012): verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Algemeen)
Regel 9: Regel 9:
 
== Algemeen ==
 
== Algemeen ==
  
 +
De concessie van de stadsregio Arnhem Nijmegen bevat zowel het stads- als het streekvervoer in en rondom Arnhem en Nijmegen. Op dit moment zijn dit twee aparte concessies [[Concessie KAN noord]] en [[Concessie KAN zuid]], maar deze verlopen in 2009. De wens van de stadsregio is om het busvervoer tezamen met het regionale spoorvervoer aan te besteden, maar deze concessie komt pas in 2013 vrij. Door Europese richtgevingen moet het busvervoer echter opnieuw aanbesteed worden en kan dit niet worden uitgesteld om zo één grote spoor- en busconcessie uit te geven. Ook is een [[onderhands gegund| onderhandse gunning]] niet mogelijk, waardoor besloten is om ter overbrugging een korte, tijdelijke concessie uit te schrijven [http://www.destadsregio.nl/images1/stadsregio/bestanden/2008020%20aanbesteding%20concessie.pdf].
  
De concessie van de stadsregio Arnhem Nijmegen bevat zowel het stads- als het streekvervoer in en rondom Arnhem en Nijmegen. Voorheen waren dit twee aparte concessies [[Concessie KAN noord]] en [[Concessie KAN zuid]], maar deze verlopen in 2009. De wens van de stadsregio is om het busvervoer tezamen met het regionale spoorvervoer aan te besteden, maar deze concessie komt pas in 2013 vrij. Door Europese richtgevingen moet het busvervoer echter opnieuw aanbesteed worden en kan dit niet worden uitgesteld om zo één grote spoor- en busconcessie uit te geven. Ook is een [[onderhands gegund| onderhandse gunning]] niet mogelijk, waardoor besloten is om een korte, tijdelijke concessie uit te schrijven.
+
== Eisen ==
 +
 
 +
Mede vanwege de korte looptijd van de concessie zijn er enkele opvallende eisen gesteld in de concessie. Zo eist de concessieverlener nieuwe bussen (zie hieronder), maar biedt ze de garantie dat deze worden overgenomen door de vervoerder die de grote vervolgconcessie (vanaf 2013) wint.
 +
En ander opvallend punt is dat de concessie niet primair gericht is op kostenverlaging, maar op kwaliteit. Het bestaande OV-budget blijft beschikbaar. Indien vervoerders lager kunnen inschrijven, wordt de aanbestedingswinst gebruikt voor het financieren van ingediende of genoemde opties, die pas worden gerealiseerd als daar daadwerkelijk voldoende financiële dekking voor is.
 +
Naast de genoemde harde eisen in de concessies dient de uiteindelijke vervoerder actief (samen) te werken aan een verbetering van het OV.
 +
 +
== Materieel ==
 +
 
 +
Rondom Nijmegen worden er nieuwe aardgasbussen vereist, die eventueel na afloop van de korte concessie overgenomen kunnen worden.
 +
De trolleybussen die nu in Arnhem rijden, moeten ook in de nieuwe concessie blijven rijden en eventueel worden vervangen door nieuwe trolleybussen.
  
 
== Documenten ==
 
== Documenten ==
 
* [http://www2.nijmegen.nl/mmbase/attachments/742772/R20081203IS_tkn03_Programma_van_Eisen_aanbesteding_openbaar_busvervoer_periode_2010-2013_.pdf Plan van Eisen]
 
* [http://www2.nijmegen.nl/mmbase/attachments/742772/R20081203IS_tkn03_Programma_van_Eisen_aanbesteding_openbaar_busvervoer_periode_2010-2013_.pdf Plan van Eisen]
 +
  
 
[[Categorie:Concessie|A]]
 
[[Categorie:Concessie|A]]
 
[[Categorie:Concessie Arnhem Nijmegen]]
 
[[Categorie:Concessie Arnhem Nijmegen]]

Versie van 11 dec 2008 om 18:09

Arnhem Nijmegen
OV-autoriteit Stadsregio Arnhem-Nijmegen
Vervoerder(s) nog aan te besteden
Duur 3 jaar
Periode {{{periode}}}
Concessietabel - Concessiekaart

Algemeen

De concessie van de stadsregio Arnhem Nijmegen bevat zowel het stads- als het streekvervoer in en rondom Arnhem en Nijmegen. Op dit moment zijn dit twee aparte concessies Concessie KAN noord en Concessie KAN zuid, maar deze verlopen in 2009. De wens van de stadsregio is om het busvervoer tezamen met het regionale spoorvervoer aan te besteden, maar deze concessie komt pas in 2013 vrij. Door Europese richtgevingen moet het busvervoer echter opnieuw aanbesteed worden en kan dit niet worden uitgesteld om zo één grote spoor- en busconcessie uit te geven. Ook is een onderhandse gunning niet mogelijk, waardoor besloten is om ter overbrugging een korte, tijdelijke concessie uit te schrijven [1].

Eisen

Mede vanwege de korte looptijd van de concessie zijn er enkele opvallende eisen gesteld in de concessie. Zo eist de concessieverlener nieuwe bussen (zie hieronder), maar biedt ze de garantie dat deze worden overgenomen door de vervoerder die de grote vervolgconcessie (vanaf 2013) wint. En ander opvallend punt is dat de concessie niet primair gericht is op kostenverlaging, maar op kwaliteit. Het bestaande OV-budget blijft beschikbaar. Indien vervoerders lager kunnen inschrijven, wordt de aanbestedingswinst gebruikt voor het financieren van ingediende of genoemde opties, die pas worden gerealiseerd als daar daadwerkelijk voldoende financiële dekking voor is. Naast de genoemde harde eisen in de concessies dient de uiteindelijke vervoerder actief (samen) te werken aan een verbetering van het OV.

Materieel

Rondom Nijmegen worden er nieuwe aardgasbussen vereist, die eventueel na afloop van de korte concessie overgenomen kunnen worden. De trolleybussen die nu in Arnhem rijden, moeten ook in de nieuwe concessie blijven rijden en eventueel worden vervangen door nieuwe trolleybussen.

Documenten