Brabantliner: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (290px is netter.)
k (Robot: automatisch tekst vervangen (-West-Brabant (2015-2022) +West-Brabant (2015-2025)))
 
(30 tussenliggende versies door 15 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Brabantliner.jpg|290px|thumb|right|Een Brabantliner in Utrecht (Foto: Maurits Vink)]]
+
De '''Brabantliner''' is de productnaam van enkele [[HOV|snelbuslijnen]] in de [[Concessie West-Brabant (2015-2025)|concessie West-Brabant]].
De '''Brabantliner''' werd met ingang van de [[concessie West-Brabant]] op 1 januari 2007 door [[Veolia]] geïntroduceerd als opvolger van de [[interliner]], de snelbusformule van de [http://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigd_Streekvervoer_Nederland VSN-Groep] die tot 2003 door vrijwel alle Nederlandse streekvervoerders werd gehanteerd.
+
 
 +
[[Veolia Transport]] introduceerde de Brabantliner in december 2006 met ingang van de aparte [[Concessie Breda - Oosterhout - Utrecht|lijnconcessie Breda-Oosterhout-Utrecht]] als opvolger van de [[interliner]], de snelbusformule van de [[VSN-Groep]] die tot 2003 door vrijwel alle Nederlandse streekvervoerders werd gehanteerd. Sinds 14 december 2014 zet [[Arriva]] het concept Brabantliner voort als onderdeel van de [[Bravo]]-productformule.
  
 
== Materieel ==
 
== Materieel ==
Op de Brabantliner wordt sinds midden 2009 een luxe versie van de [[Volvo 8700]] ingezet, hiervoor reden er Ambassadors in Brabantlinerlivrei op de diensten (zie foto). Deze bussen hebben een lage instap en zijn voorzien van comfortabele stoelen met verstelbare armleuningen. Ook zijn ze uitgerust met bagagerekken, airco en dynamische reisinformatie.
+
[[Afbeelding:Brabantliner.jpg|290px|thumb|right|Een VDL Berkhof Ambassador als Brabantliner van Veolia in Utrecht (Foto: Maurits Vink)]]
 +
[[Arriva]] rijdt de Brabantliner met de [[Mercedes-Benz Intouro]], genummerd in de serie 7301-7324.
 +
 
 +
[[Veolia Transport]] reed de diensten aanvankelijk met aangepaste [[VDL Berkhof Ambassador|Ambassadors]] in Brabantliner-livrei, voorzien van airco, bagagerekken en comfortabele stoelen met verstelbare armleuningen. Halverwege 2009 verscheen de [[Volvo 8700]] op deze diensten.
  
 
== Tarieven ==
 
== Tarieven ==
Op de Brabantliner gold aanvankelijk het HOV-tarief. Dit tariefsysteem, wat tevens voor de [[interliner]], [[Hanzeliner]] en [[Qliner]] wordt gebruikt, is net als de tarieven van [[NS]] gebaseerd op [[Tariefeenheid|tariefeenheden]]. Het was echter niet meer uitwisselbaar: met Brabantliner-vervoerbewijzen kon niet met de trein gereisd worden of andersom. Sinds 1 januari 2009 valt de Brabantliner niet meer onder het HOV-tarief.
+
Op de Brabantliner zijn de normale Brabantse tarieven van toepassing. Voor ritten over langere afstand gelden wel afwijkende tarieven voor de ritkaart en dalurendagkaart.
  
Net als bij de [[Qliner]] en [[Hanzeliner]] kan op de Brabantliner met [[strippenkaart]]en en [[sterabonnement]]en gereisd worden. De [[dagkaart Brabant]] is ook geldig, uitsluitend tegen betaling van het dubbele tarief (€ 6,-). Ook is er voor € 99,- een maandkaart te koop die geldig is op alle Brabantliners en daarnaast op alle overige bussen in Noord-Brabant.
+
Bij invoering gold op de Brabantliner aanvankelijk een tariefsysteem dat net als de tarieven van [[NS]] gebaseerd was op [[Tariefeenheid|tariefeenheden]]. Het was echter niet meer uitwisselbaar met NS-vervoerbewijzen, zoals op de interliner het geval was. Per 1 januari 2009 kwam dit aparte tariefsysteem te vervallen.
  
 
== Lijnen ==
 
== Lijnen ==
Als eerst kregen de lijnen 400 en 401, beide voormalige Interliners, de naam Brabantliner:
+
{{#dpl:
* [[Lijn 400 Utrecht Busstation Jaarbeursplein - Oosterhout Zuiderhout|400 Oosterhout Zuiderhout - Utrecht
+
|category=Brabantliner
]]
+
|category=Buslijnen
* [[Lijn 401 Utrecht Busstation Jaarbeursplein - Breda Centraal Station|401 Breda - Utrecht]]
+
|titlematch=Lijn%
 
+
|tablesortcol = 1
Vanaf december 2009 gaat een derde lijn onder de naam Brabantliner rijden:
+
|include={LijnInfo}.Snelbus
* [[Lijn 101 Bergen op Zoom Station NS - Rotterdam Zuidplein|101 Bergen op Zoom - Rotterdam Zuidplein]]
+
|table=class="prettytable sortable" style="text-align:right; background-color:#e0e2e3;" cellpadding="3" cellspacing="1",-,
 
+
style="background-color:#CADCEB;"¦,
==Zie ook==
+
style="background-color:#CADCEB; color:#115098; text-align:left;"¦Route,
[http://www.veolia-transport.nl/kaartsoorten/specifieketarievenBrabant/debusbeterdus/#c8206Plp71 Tarieven Veolia Brabant]
+
style="background-color:#CADCEB; color:#115098; text-align:left;"¦Vervoerder(s),
 
+
style="background-color:#CADCEB; color:#115098; text-align:left;"¦Concessie(s),
 +
style="background-color:#CADCEB; color:#115098; text-align:left; width:15%;"¦Rijdt sinds
 +
}}
  
 +
De trajecten van de Brabantliner vielen aanvankelijk onder een [[Concessie Breda - Oosterhout - Utrecht|aparte lijnconcessie]], die sinds 14 december 2014 is geïntegreerd in de [[Concessie West-Brabant (2015-2025)|nieuwe concessie West-Brabant]].
  
 
[[Categorie:Hoogwaardig Openbaar Vervoer]]
 
[[Categorie:Hoogwaardig Openbaar Vervoer]]
 +
[[Categorie:Vervoersformule]]
 +
[[Categorie:Brabantliner]]
 +
[[Categorie:Naslagwerk]]

Huidige versie van 26 nov 2022 om 20:29

De Brabantliner is de productnaam van enkele snelbuslijnen in de concessie West-Brabant.

Veolia Transport introduceerde de Brabantliner in december 2006 met ingang van de aparte lijnconcessie Breda-Oosterhout-Utrecht als opvolger van de interliner, de snelbusformule van de VSN-Groep die tot 2003 door vrijwel alle Nederlandse streekvervoerders werd gehanteerd. Sinds 14 december 2014 zet Arriva het concept Brabantliner voort als onderdeel van de Bravo-productformule.

Materieel

Een VDL Berkhof Ambassador als Brabantliner van Veolia in Utrecht (Foto: Maurits Vink)

Arriva rijdt de Brabantliner met de Mercedes-Benz Intouro, genummerd in de serie 7301-7324.

Veolia Transport reed de diensten aanvankelijk met aangepaste Ambassadors in Brabantliner-livrei, voorzien van airco, bagagerekken en comfortabele stoelen met verstelbare armleuningen. Halverwege 2009 verscheen de Volvo 8700 op deze diensten.

Tarieven

Op de Brabantliner zijn de normale Brabantse tarieven van toepassing. Voor ritten over langere afstand gelden wel afwijkende tarieven voor de ritkaart en dalurendagkaart.

Bij invoering gold op de Brabantliner aanvankelijk een tariefsysteem dat net als de tarieven van NS gebaseerd was op tariefeenheden. Het was echter niet meer uitwisselbaar met NS-vervoerbewijzen, zoals op de interliner het geval was. Per 1 januari 2009 kwam dit aparte tariefsysteem te vervallen.

Lijnen

Route Vervoerder(s) Concessie(s) Rijdt sinds
400 (Breda -) Oosterhout - Raamsdonksveer - Hank - Nieuwendijk - Sleeuwijk - Vianen - Utrecht Bravo ((BusiNext i.o.v.) Arriva) West-Brabant 9 januari 2022
401 Breda - Hank - Nieuwendijk - Sleeuwijk - Vianen - Utrecht Bravo (BusiNext i.o.v.) Arriva) West-Brabant onbekend
402 [Breda -]/[(Raamsdonksveer →)] Hank - Nieuwendijk - Sleeuwijk - Gorinchem Bravo (Arriva) West-Brabant 6 januari 2013

De trajecten van de Brabantliner vielen aanvankelijk onder een aparte lijnconcessie, die sinds 14 december 2014 is geïntegreerd in de nieuwe concessie West-Brabant.