Politiek en openbaar vervoer: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (lf)
 
(6 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De politiek heeft bij het openbaar vervoer meerdere rollen. Als eerste is de overheid de partij die het openbaar vervoer [[aanbesteding|aanbesteedt]], en daarmee een belangrijke stem heeft in het maken van [[Programma van Eisen|programma's van eisen]] (PvE) waaraan het openbaar vervoer moet voldoen. Daarnaast heeft de politiek de rol van volksvertegenwoordiger, en wil daarom invloed hebben op wat er in het openbaar vervoer gebeurt, ook als dat rechtstreeks een gevolg is van hun eigen eisen in het PvE.
+
De politiek heeft bij het openbaar vervoer meerdere rollen. Als eerste is de overheid de partij die het openbaar vervoer [[aanbesteding|aanbesteedt]], en daarmee een belangrijke stem heeft in het maken van [[Programma van eisen|programma's van eisen]] (PvE) waaraan het openbaar vervoer moet voldoen. Daarnaast heeft de politiek de rol van volksvertegenwoordiger, en wil daarom invloed hebben op wat er in het openbaar vervoer gebeurt, ook als dat rechtstreeks een gevolg is van haar eigen eisen in het PvE.
In het streekvervoer is de politiek ook nog degene die de prijs bepaalt van de [[strippenkaart]] en daarmee ongeveer vaststelt hoe hoog de inkomsten van de streekvervoerders worden.
 
  
Vanwege de diverse rollen van de politiek zijn er verschillende krantenartikelen over politiek en openbaar vervoer, een bloemlezing staat [http://portal.ovinnederland.nl/nieuwsoverzicht.php?dossier=Politiek%20en%20openbaar%20vervoer op de portal].
+
In het stads- en streekvervoer bepaalt de regionale [[OV-autoriteit|politiek]] voor een groot deel de tarieven en abonnementen voor de [[OV-chipkaart]]. Daarmee stelt ze ongeveer vast hoe hoog de inkomsten van de stads- en streekvervoerders worden.
 +
 
 +
[[Categorie:Portal]]

Huidige versie van 17 nov 2020 om 20:32

De politiek heeft bij het openbaar vervoer meerdere rollen. Als eerste is de overheid de partij die het openbaar vervoer aanbesteedt, en daarmee een belangrijke stem heeft in het maken van programma's van eisen (PvE) waaraan het openbaar vervoer moet voldoen. Daarnaast heeft de politiek de rol van volksvertegenwoordiger, en wil daarom invloed hebben op wat er in het openbaar vervoer gebeurt, ook als dat rechtstreeks een gevolg is van haar eigen eisen in het PvE.

In het stads- en streekvervoer bepaalt de regionale politiek voor een groot deel de tarieven en abonnementen voor de OV-chipkaart. Daarmee stelt ze ongeveer vast hoe hoog de inkomsten van de stads- en streekvervoerders worden.