Sterabonnement

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vol tarief sterabonnement

Het VBN-sterabonnement was een vervoerbewijs voor het stads- en streekvervoer. Ook was het sterabonnement geldig op een aantal spoortrajecten als vervoerbewijs tweede klas. Sterabonnementen waren net als de strippenkaart onderdeel van de nationale vervoerbewijzen en werden uitgegeven door Vervoerbewijzen Nederland (VBN).

Sinds 1 januari 2013 bestaat het VBN-sterabonnement niet meer. Het werd vervangen door regionale (ster)abonnementen die op een OV-chipkaart moeten worden geladen. Deze zijn verkrijgbaar via het vervoerbedrijf in de regio.

Functioneren

Op een sterabonnement werd bij aanschaf, naast de ingangsdatum en de prijs, het nummer van de centrumzone en een sterwaarde gestempeld of geprint. Deze centrumzone en sterwaarde bepalen samen het gebied waarin het abonnement geldig is: een 1-sterabonnement is alleen geldig in de centrumzone, een 2-sterabonnement in de centrumzone én één aangrenzende zone in alle richtingen enzovoort. De maximale sterwaarde is 6, daarnaast is er nog het N-sterabonnement wat geldig is in alle zones in Nederland. Binnen het gebied waarin het abonnement geldig is kan, gedurende de geldigheidsduur, onbeperkt gereisd en overgestapt worden.

Een sterabonnement is persoonsgebonden. Het is alleen geldig samen met een volledig ingevulde stamkaart die voorzien is van een goed gelijkende pasfoto. Reductiegerechtigden moeten tevens hun geboortedatum vermelden. Een stamkaart blijft vijf jaar geldig, het nummer ervan moet onuitwisbaar op het bijbehorende abonnement worden ingevuld.

De zones (en zonenummers) zijn terug te vinden in de dienstregeling, op de haltepalen en op lijnnetkaarten.

Sterabonnementen worden verkocht door de verkooppunten van de vervoersbedrijven en door diverse andere winkels zoals supermarkten, postagentschappen en tabakswinkels. Abonnementen met een sterwaarde groter dan 3 zijn niet bij alle verkooppunten verkrijgbaar, de 6 en N-ster abonnementen zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de vervoersbedrijven.

Varianten

Er bestaan diverse varianten van het sterabonnement:

  • Vol tarief
  • Gereduceerd tarief; bedoeld voor 4- t/m 18 jarigen en personen van 65 jaar of ouder
  • Gecombineerde abonnementen (zie hieronder)

De vol- en gereduceerd tarief abonnementen zijn verkrijgbaar met een geldigheidsduur van een week, maand of jaar. Voor houders van een OV-studentenkaart bestaan er geen abonnementen waarmee zij in combinatie met hun OV-studentenkaart kunnen reizen.

Gecombineerde abonnementen

Het was tot medio 2012 mogelijk een sterabonnement te combineren met een trajectabonnement van NS. Hierbij moest het stads- en streekdeel gezien worden als een 1, 2 of 3-sterabonnement waarvan de centrumzones altijd de zones waren waarin de NS-stations lagen. Bij deze abonnementen was soms sprake van meerdere centrumzones omdat zowel aan het begin als het eind van het NS-traject een station was van waaruit met het stads- en streekvervoer verder kon worden gereisd.

N-Ster abonnement

Het N-sterabonnement bestaat nog steeds als product op een OV-chipkaart. Het heet tegenwoordig Netabonnement of Netabonnement Particulier. Dit abonnement is geldig in heel Nederland, met uitzondering van Veolia (Limburg trein en bus), Breng en de NS. Dit abonnement wordt op een persoonlijke OV-Chipkaart geladen.

Zie ook