Spoorlijn Brussel-Noord - Brussel-Zuid

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf Spoorlijn 0)
Ga naar: navigatie, zoeken
Spoorlijn 0 (Brussel-Noord - Brussel-Zuid)
Nummer 0
Lengte 2,6 km
Geopend 4 oktober 1952
Huidige status in gebruik
Geëlektrificeerd 4 oktober 1952
Aantal sporen 6
Vervoerders NMBS, Thalys

Spoorlijn 0 is de grotendeels ondergrondse Noord-Zuidverbinding tussen de Brusselse stations Noord en Zuid. Aan de spoorlijn liggen drie tussenstations, met als belangrijkste Brussel-Centraal. De zessporige lijn bestaat in feite drie dubbelsporige lijnen. De twee meest westelijke sporen hebben alleen perrons in station Brussel-Centraal.

Vanaf de bouw tot ergens in de jaren 80 vertrokken de Sabena-treinen op Brussel-Centraal vanaf een spoor A, dat aan de noordzijde als een zakspoor tussen spoor 1 en 2 lag ingeklemd. Later werd het perron van spoor A toegankelijk vanuit de stationshal in plaats van het Sabena-gebouw en ergens eind jaren 80 of begin jaren 90 is spoor A volledig verwijderd.

Er rijden dagelijks zo'n 1200 treinen door deze tunnel, met een maximum van 96 per uur. De maximale snelheid is over de hele lijn slechts 50 kilometer per uur. Bijna alle treinen stoppen uitsluitend op station Noord, Centraal en Zuid. Thalys stopt alleen op station Brussel-Zuid, de ICE ook nog op Brussel-Noord. Op de andere twee stations stoppen slechts een zeer beperkt aantal treinen.

Traject

Halte
Route 0sICr.svg Brussel-Noord
Route rsr.svg Brussel-Congres
Route rsICr.svg Brussel-Centraal
Route rsr.svg Brussel-Kapellekerk
Route rsIC0.svg Brussel-Zuid