Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Lijn 15 Amsterdam, Station Sloterdijk - Station Zuid

99 bytes toegevoegd, 31 aug 2011 12:48
Historie
In 1965 werden de lijnen E en F aan elkaar geknoopt en vormden samen lijn 15. Deze lijn reed dus vanaf het Amstelstation via de Vrijheidslaan, Rooseveltlaan, Scheldestraat, Churchilllaan, Apollolaan, Beethovenstraat, Stadionweg, Marathonweg, Olympiaweg, Amstelveenseweg, Zeilstraat, Haarlemmermeerstraat, Hoofdweg, Jan Evertsenstraat en Admiraal De Ruyterweg naar het toenmalige Station Sloterdijk aan de Molenwerf.Ook werd de lijn rechtgetrokken vanaf de Stadionweg naar het Stadionplein (dus niet meer via Marathonweg en Olympiaweg).
Veel veranderde er daarna niet: in 1966 werd de lijn richting Sloterdijk verlegd via de Admiralengracht en Jan van Galenstraat en in 1981 werd dat weer teruggedraaid. In 1985 werd de lijn doorgetrokken naar het nieuwe Station Sloterdijk aan de Radarweg en in 1986, bij de komst van de gelede bussen, ging de lijn vanaf de Churchilllaan voortaan direct naar de Stadionweg. In 1993 volgde een grote verlenging: de lijn ging ter vervanging van 69/169 die werden ingekort tot het Amstelstation vanaf het Amstelstation doorrijden via Hugo de Vrieslaan, Maxwellstraat, Kruislaan, Linnaeusparkweg, Galileïplantsoen, Archimedesweg, Molukkenstraat en Insulindeweg naar het Muiderpoortstation. In 2002 werd de lijn verlegd via Station Zuid waarbij lijn 65/165 tot dit station werden ingekort. Vanaf 2005 reed de bus vanaf de Kruislaan via de Carolina MacGillavrylaan naar de Molukkenstraat. Sinds 2006 rijdt de lijn vanaf de Hugo de Vrieslaan via Wethouder Frankeweg naar het Galileïplantsoen.Ook is de route tussen het Mercatorplein en station Sloterdijk nog enkele keren veranderd.
In 2009 is de lijn drastisch ingekort en is het volledige traject ten oosten van station Zuid geknipt en overgegaan in [[lijn 65 Amsterdam, Station Zuid - KNSM-eiland|lijn 65]]. Daarnaast is de extra kort-traject [[lijn 315 Amsterdam, Station Sloterdijk - Station Zuid|lijn 315]] opgeheven.
116
bewerkingen

Navigatiemenu