Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Metro van Berlijn

2.018 bytes toegevoegd, 21 sep 2023 17:59
geen bewerkingssamenvatting
== Dienstuitvoering ==
In principe wordt er op het hele net een 10-minutendienst gereden, waarbij op alle lijnen op werkdagen van 6 tot 21 uur maandag t/m zaterdag overdag en in de vroege avond, en op zaterdag van 9 tot 21 uur zondagmiddag de dienst wordt aangevuld tot een 5-minutendienst. Deze aanvulling geldt niet altijd voor de complete lijn; op lijn U5 de trajecten Ruhleben - Theodor-Heuss-Platz, Kaulsdorf-Nord - Hönow en Wittenau - Paracelsus-Bad worden slechts door iedere tweede trein bediend. In de twee laatste gevallen geldt tijdens de spits wel weer een uitgebreidere bediening. Op sommige lijnen wordt bijvoorbeeld alleen de 5-minutendienst in de spits de hele lijn elke verhoogd naar een 4,5 minuten bediend, daarbuiten keert elke tweede trein al in ''Kaulsdorf Nord''-minutendienst of een 4-minutendienst.<br>Op langere lijnen beginnen of eindigen sommige vroege en late treinen ergens onderweg. Op lijn de lijnen U1 en U2 zijn er enkele ritten die in de spitsrichting na station ''Wittenbergplatz'' doorrijden als lijn U3 tot een tussenstation op die lijn.<br>Op werkdagen wordt de dienstregeling al vroeg opgestart: de eerste treinen beginnen al rond 4:30 uur met rijden.<br>De laatste treinen vertrekken rond 0:30 uur van hun beginpunt. In de nachten van vrijdag op zaterdag, van zaterdag op zondag, en in de nachten vóór een feestdag voor feestdagen wordt echter op bijna alle lijnen in een kwartiersdienst 15-minutendienst de hele nacht doorgereden met ''Kurzzüge'', treinen die vier rijtuigen lang zijn in plaats van zes of acht. Alleen In overige nachten rijdt per lijn een vervangende nachtbus, tevens in een 15-minutendienst, die grotendeels de route van de metrolijn volgt. Van de huidige lijnen kent alleen lijn U4 en U55 kennen geen nachtdienst, noch een vervangende nachtbus.<br>Van de nacht van zondag op maandag tot en met de nacht van donderdag op vrijdag worden de metrolijnen na einde dienstregeling vervangen door elk kwartier rijdende nachtbussen, ook hier weer met uitzondering van Hetzelfde gold in het verleden voor lijn U4 en U55.
== Materieel ==
Er zijn zes tegenwoordig vijf metrotypes actief in Berlijn. Alle metro's zijn op de ruiten voorzien van folie met daarop zich herhalende patronen van gestileerde afbeeldingen van de Brandenburger Tor. Dit moet het bekrassen van de ruiten tegengaan. Verder hebben alle metro's een maximumsnelheid van 70 km/huur, beschikken ze behalve type G A3E over beeldschermen waarop nieuws en reclame worden vertoond (Berliner Fenster) en zijn ze alle voorzien van eenzelfde soort akoestisch informatiesysteem.
{|class="wikitable ovnl"
!width=10%| Type
! Foto
|-
| '''A3LA3'''| A3LA3-metro's bestaan in enkele verschillende uitvoeringen, afhankelijk van het bouwjaar. De jongste deelserie is de A3L92 uit 1992, waarbij de L staat voor ''Leichtmetall'' ("licht metaal"): A3L-treinen werden gebouwd met het lichtere aluminium in plaats van staal. Verder zijn er nog gemoderniseerde metro's van de vroege A3-deelseries actief, die worden aangeduid als A3E; hierbij staat de E voor ''ertüchtigt'' ("versterkt"). Beide types A3-metro's kunnen gekoppeld rijden. Het zijn kleinprofielmetro's die op alle de kleinprofiellijnen (U1 t/m U4) U3 te vinden zijn.| |als 4-| '''D'''| Het metrotype D, met 6- of 8-wagentreinen en op kleinprofiellijn U4 als bijnaam ''Dora'', was eigenlijk al afgeschreven in de jaren 20002-wagentreinen. Vanwege materieeltekort bij het grootprofiel zijn enkele treinen Eén eenheid bestaat uit de mottenballen gehaald om op lijn U55 te rijden, zodat de daar rijdende F-jes op andere lijnen ingezet konden worden2 wagens.
|
|-
| '''F'''
| De F-metro's zijn in verschillende deelseries uitgevoerd met slechts minieme verschillen onderling. Dit metrotype is de het enige waarin voornamelijk vis-aà-vis-zitplaatsen zijn ten opzichte van de langsbanken in de andere types. Het zijn grootprofieltreinen grootprofielmetro's die in principe op alle grootprofiellijnen aan te treffen zijn. Op de lijnen U5, U8 en U9 rijden voornamelijk metro's van de series F74E en F76E, behalve op de U55 die met Doralijnen U6 en U7 voornamelijk metro's van de series F84, F87, F90 en F92. De metro's worden ingezet als 4-, 6- of 8-wagentreinen en bestaan vaak uit metro's gereden wordtvan meerdere deelseries in één trein. Eén eenheid bestaat uit 2 wagens.
|
|-
| '''G'''
| Het metrotype G, ook wel ''Gisela'' genoemd, is in de jaren 1980 besteld door de Oost-Berlijnse vervoerder BVB. Dit deed Het oorspronkelijke prototype droeg de bijnaam ''Gustav''. Deze metro's deden dienst op de toenmalige lijn kleinprofiellijn A, van Mohrenstraße naar Vinetastraße. Dit traject is nu onderdeel van lijn U2, waar deze de metro's van de deelserie GI/1E nog steeds te vinden zijn. Op andere Ook op de lijnen rijden U1 en U3 worden ze in principe nietmindere mate ingezet. Inzet vindt plaats als 4- of 8-wagentreinen. Eén eenheid bestaat uit 4 wagens.
|
|-
| [[H (metrotype)|'''H/Hk''']]
| Eind jaren 1990 was het wagenpark toe aan vernieuwing, waarna het metrotype H werd besteld. In tegenstelling tot de andere types is er van de type H zowel een grootprofiel- grootprofieluitvoering (H) als een kleinprofieluitvoering (Hk) gebouwd(hoofdletter 'H' als serievolgletter, kleine letter 'k' voor ''Kleinprofil''). De Eén Hk -eenheid bestaat uit vier 4 wagens, maximale lengte is ; inzet vindt plaats als 4- of 8-wagentreinen. De Eén H heeft -eenheid bestaat uit 6 wagens; inzet vindt altijd plaats als 6-wagentreinen. Beide types zijn geheel doorloopbaar, . Type Hk met deelseries Hk00 en ze zijn voorzien van informatieschermen. De H Hk06 is op de lijnen U5 U1 t/m U9 U3 te vinden, type H met deelseries H95, H97 en H01 op de Hk rijdt alleen op lijn U2lijnen U5 t/m U9.
|
|-
| '''Ik'''
| Het metrotype Ik (hoofdletter 'iI' als serievolgletter, kleine letter 'k' voor ''kleinprofielKleinprofil'') is in 2015 op het Berlijnse metronetwerk verschenen. Via Facebook kon men stemmen op de bijnaam van dit type, dat is deze werd uiteindelijk ''Icke'' geworden. Het is een kleinprofielmetro, ter vervanging van bouwserie A3Ltype A3. Door een knik in de buitenwand is deze metro aan de vloeren en het dak de gebruikelijke 2,3 meter breed, maar in het midden 2,4 meter. Zo wordt er binnen iets meer Eén eenheid bestaat uit 4 wagens; inzet vindt plaats gebodenals 4- of 8-wagentreinen. De metro's zijn net als het type Hk vier bakken lang zijn Deelseries Ik15, Ik18 en geheel doorloopbaar. Ze (deels) Ik20 zijn aan te vinden op de buitenkant voorzien van digitale koersdisplayskleinprofiellijnen U1 t/m U3.<br>De deelserie Deelserie Ik17, bestaande uit 11 treinen, zullen en een deel van serie Ik20 zijn in eerste instantie ''niet'' op het kleinprofielnet gaan rijden, maar verband met een grootprofielmaterieeltekort aangepast om op grootprofiellijn U5 vanwege een grootprofielmaterieeltekort. De deelserie zal daarom worden te kunnen rijden en derhalve uitgerust met andere stroomafnemers, en met vaste treeplanken om het breedteverschil te overbruggen. Als grootprofielserie Wanneer de nieuwe grootprofieltype J instroomt (nog niet besteld), zullen de Ik17deze Ik-treinen worden omgebouwd voor kleinprofielbedrijfhet kleinprofielnet.
|
|}
 
Het metrotype D, met als bijnaam ''Dora'', was eigenlijk al afgeschreven in de jaren 2000. Vanwege materieeltekort bij het grootprofiel waren enkele treinen uit de mottenballen gehaald om op lijn U55 te rijden, zodat de daar rijdende F'jes op andere lijnen ingezet konden worden. Meerdere treinen van type D en type G zijn in Noord-Korea beland, in de hoofdstad Pyongyang.
== RIS en vertrekprocedure ==
In alle metro's wordt op dezelfde manier het volgende station akoestisch aangekondigd. Circa 20 seconden na vertrek klinkt een laag-hoog-toon, waarna door een vrouwenstem in het Duits het volgende station wordt genoemd, met eventueel de mogelijkheid tot overstappen op langeafstandstreinverkeer, op regionaal treinverkeer, op de [[S-Bahn Berlijn|S-Bahn]], ''MetroTram'' en ''MetroBus''-lijnen, lijnen die hoogfrequent en 24 uur per dag rijdenof op andere metrolijnen. Ook wordt het genoemd als er een overstapmogelijkheid bestaat op een lijn naar het vliegveld of de beurs. Dit laatste gebeurt zowel in het Duits als en Engels.<br>Voorheen had elk metrotype zijn eigen geluid ter aankondiging van de omroep. In het A3LA3-materieel klonk een lange gong, in het F-materieel een hoog-laag-belklank. Lijn U55 had een tijd lang een complete melodie.<br>In alle metro's behalve type A3E zijn er schermen waarop het volgende station wordt getoond, inclusief overstapmogelijkheden. De metro's van het type [[H (metrotype)|H]], [[H (metrotype)|Hk]], en Ik zijn schermpjes bij hebben zowel een lichtkrant met summiere informatie als schermen met de bakovergang waarop het volgende station wordt getoond, met hun eerstvolgende haltes en overstapmogelijkheden.
===Vertrekprocedure===Tijdens de haltering op een station, als wanneer de deuren worden vrijgegeven, klinkt door de buitenomroep het verzoek om in te stappen: ''Einsteigen bitte!''. Op overstapstations wordt hierbij de richting genoemd, bijvoorbeeld ''Zug nach Pankow, einsteigen bitte!'' ("trein naar Pankow, instappen alstublieft!") of ''U3 nach Krumme Lanke, einsteigen bitte!'' ("U3 naar Krumme Lanke, instappen alstublieft!"), afhankelijk van het metrotype. Wanneer de deuren gesloten worden en de metro zal op het punt staat te vertrekken, wordt verzocht niet meer in te stappen: ''Zurückbleiben bitte!''("afstand houden alstublieft"). Er klinkt een zoemer en de deuren sluiten. De bestuurder heeft aan het einde van elk perron spiegels of schermen met camerabeelden tot zijn beschikking om het perron te overzien. Invaliden die een rolstoelplank nodig hebben dienen bij de eerste deur in te stappen; deze plank wordt dan door de bestuurder geplaatst en weer opgeborgen, met vaak een lichte vertraging tot gevolg.
<br>In een ver verleden was het gebruikelijk dat er een treinbegeleider meereed in de cabine. Hij of zij Deze stapte op elk station uit en deelde mondeling aan de bestuurder mee wanneer hij de deuren kon sluiten: ''Türen schließen'', en wanneer hij kon vertrekken: ''Abfahren!''. Op drukke of onoverzichtelijke stations waren er bovendien perronopzichters die alles in de gaten hielden, en door een handsignaal een teken gaven aan de treinbegeleider, die dat dan weer mondeling aan de bestuurder doorgaf.
<br>Bij alle Berlijnse metro's wordt het sluiten van de deuren en vertrek aangekondigd door een zoemer. Buiten de metro klinkt een continu geluid, in de metro zelf is het een herhalend kort geluid. Tijdens de splitsing van de stad was het in Oost-Berlijn een rinkelende bel. Door materieeltekort op een voorganger van de huidige lijn U5 werden er daar ook tijdelijk omgebouwde S-Bahntreinen ingezet, die hun oorspronkelijke laag-hoog-laag-toon behielden.Centrale deurvergrendeling bestond nog niet; de deuren werden bij elk station wel centraal gesloten maar zij waren ook weer te openen, ook tijdens de rit. Iets dat zeker op Op warme dagen gebeurde dit dan ook regelmatig gebeurde. Dit is niet meer mogelijk; het openen van de deuren kan alleen op stations na vrijgave van de bestuurder en dit gebeurt pas vlak voor stilstand. Afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder is het daardoor wel vaak mogelijk om al uit te stappen terwijl de trein nog niet volledig tot stilstand is gekomen.
[[Categorie:Buitenlandse metrolijnen]]
[[Categorie:Metrolijnen]]
[[Categorie:Metronetwerken]]
ap_users
15.838
bewerkingen

Navigatiemenu