Bij overstappen op een ander voertuig wordt geen extra basistarief gerekend. Dit geldt alleen als je binnen 35 minuten na het uitchecken ergens anders weer incheckt: daarna wordt weer het basistarief gerekend. De stads- en streekvervoerders hebben onderling afgesproken geen extra basistarief in rekening te brengen bij overstappen.
====Trein(NS)====
NS heeft voor de treinen geen basistarief, net als bij papieren treinkaartjes wordt de prijs berekend volgens het aantal [[tariefeenheid|tariefeenheden]]. Bij een overstap op een andere NS-trein hoeft niet uit- en ingecheckt te worden, dit is alleen nodig wanneer men via een omweg reist of bij een overstap naar een andere vervoerder<ref name=reisregelsNS">[http://www.ns.nl/cs/Satellite/reizigers/ov-chipkaart/reisregels-en-bescherming#reisregels-id Reisregels NS]</ref>.
Bij NS zijn er verschillende instaptarieven: € 20,- bij een anonieme chipkaart en € 10,- bij een persoonlijke chipkaart<ref name="nsinstap">Trouw (14-01-2009) NS: instaptarief OV-chipkaart twintig euro: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1958726.ece/NS__instaptarief_OV-chipkaart_twintig_euro.html</ref>. Reizen ====Trein (overige vervoerders)====Sinds 10-10-10 is reizen met een OV-chipkaart op treintrajecten is inmiddels ook mogelijk bij de treintrajecten van Veolia in Limburg. Bij Veolia wordt de prijs op dezelfde manier berekend als bij het busvervoer, maar dan met een ander instaptarief en een hogere kilometerprijs.
Reizen op saldo is nog niet mogelijk met treinen van andere vervoerders. Het is nog niet bekend welke tarieven Arriva, Connexxion en Syntus zullen hanteren voor de OV-chipkaart in de trein. Voor een treinreis deels met NS-treinen, deels met treinen van andere vervoerders wordt vooralsnog aangeraden een los treinkaartje te kopen.