Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Betuwelijn

31 bytes verwijderd, 11 mei 2021 18:26
Oostelijke Betuwelijn onder druk; elektrificatie Geldermalsen - Dordrecht
=== Oostelijke Betuwelijn onder druk; elektrificatie Geldermalsen - Dordrecht ===
Aan het eind van de jaren 1980 en het begin van de jaren 1990 vonden nog twee belangrijke wijzigingen plaats. Ten eerste gingen vrijwel alle treinen vanuit Tiel naar het oosten naar Arnhem rijden; . Nijmegen werd vanaf de [[dienstregeling 1987/1988]] alleen nog door een enkele toegevoegde spitstrein aangedaan en vanaf de [[dienstregeling 1990/1991]] helemaal niet meer door reguliere reizigerstreinen. Reizigers tussen Tiel en Nijmegen moeten sindsdien altijd overstappen te Elst. In Arnhem werd de treindienst verlengd tot station [[Arnhem Velperpoort|Velperpoort]]. De verbindingsboog van de Betuwelijn richting Nijmegen werd opgebroken. Had deze er nog gelegen, dan had deze een kruising moeten krijgen met de aftakking van de Betuweroute op de spoorlijn Arnhem - Nijmegen richting Arnhem.
De tweede belangrijke wijziging die plaatsvond was het elektrificeren van de Betuwelijn tussen Geldermalsen en Dordrecht. Met ingang van de [[dienstregeling 1992/1993]] op 31 mei 1982 1992 voerden elektrische treinstellen de dienst uit op dit traject.
Waar er dus nog geïnvesteerd werd in de westelijke Betuwelijn, waren de reizigersaantallen op de oostelijke Betuwelijn zeer matig. Zodanig zelfs dat er diverse malen een discussie was of de lijn niet maar beter gesloten kon worden. De lage reizigersaantallen kwamen uiteindelijk ook tot uiting in de dienstregeling. Met ingang van de [[dienstregeling 1994/1995]] werd de treindienst van maandag- tot en met vrijdagavond vervangen door een busdienst. Overigens stopte deze busdienst niet bij de meeste stations tussen Elst en Tiel; reizigers moesten meestal bij een speciale halte parkeerplaats langs de A15 overstappen op een NS-taxi. Met ingang van de [[dienstregeling 2000/2001]] kortte NS de treindienst Tiel - Arnhem Velperpoort buiten de spits in tot station Arnhem; [[dienstregeling 2001/2002|één jaar later]] gebeurde hetzelfde in de spitsen.
=== Aanbestedingen ===
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu