Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

DRIS

72 bytes toegevoegd, 19 nov 2022 03:06
Arnhem en Nijmegen
'''DRIS''' is een afkorting voor '''Dynamisch Route Reizigers Informatie Systeem''', een systeem dat dynamische reisinformatie op haltes en belangrijke stations biedt. Verschillende steden in Nederland zijn uitgerust met een dergelijk systeem.
== Werking ==
Dergelijke systemen krijgen hun informatie doorgaans van de boordcomputer van de bus, tram of metro, maar er bestaan ook systemen die gebruik maken van vaste apparatuur (zoals lussen in de weg of bakens in het spoor). Bij systemen waarbij de boordcomputer de informatie levert geeft de boordcomputer zijn positie (GPS) door aan een centrale computer, die vervolgens berekent hoe lang het nog duurt voordat het voertuig bij de volgende haltes is. Vanaf de centrale wordt deze informatie naar de displays gestuurd die bij de haltes staan.<br> 
Bij systemen die werken met vaste apparatuur wordt de locatie van het voertuig bepaald door de lus of het baken dat geactiveerd wordt. De apparatuur geeft vervolgens aan de centrale computer door dat een voertuig passeert, waarna de centrale de displays bijwerkt.
== Systemen in Nederland ==
Hieronder volgt een - niet volledig - overzicht van systemen die gebruikt worden op verschillende plaatsen in Nederland.
===Trein (landelijk)===
===Almere===
De meeste Alle haltes in Almere en enkele haltes in Muiden zijn voorzien van DRIS. In digitale displays bij de haltes, die ook bij de meeste gevallen gaat haltes van het om de goedkopere InfoTin[[Randstadnet|R-net]] staan. Deze displays hebben meestal vier regels, welke voor het eerst gebruikt werd door Connexxion dochter Hermes in Sittard en later in bij de regio Eindhoven. Connexxion heeft drukkere haltes zijn dit systeem overgenomen voor Almere. Het systeem werkt met Infoxx. Station Almere Centrum bezit een dynamisch busstation met een ander systeemzes of zelfs acht regels.
===Amsterdam===
In [[Concessie Metro/tram/bus Amsterdam|Amsterdam]] zijn veel tramhaltes voorzien van informatieborden die de actuele vertrektijden van de trams doorgeven.
Ook de metrostations in de stad zijn van een soortgelijk systeem voorzien. De schermen op de metrostations worden [[PID]] genoemd, dat staat voor Passagiers Informatie-Display.
In 2009 is begonnen met een vernieuwing van de display's bij tramhaltes: de oude borden, die nog met paletten werken, worden langzaamaan vervangen door nieuwe LED-dislays.
===Amstelland-Meerlanden===
Ook veel haltes in de regio Amstelveen en Hoofddorp beschikken over een reizigersinformatie systeem. Het busstation van Amstelveen is onder andere voorzien van een groot scherm en digitale haltedisplays.
 Ook zijn bijna alle haltes van de Zuidtangent het [[Randstadnet|R-net]] en Schiphol Sternet het [[Schipholnet]] voorzien van displays met reizigersinformatie. Omdat Connexxion in deze regio rijdt worden de schermen aangestuurd door Infoxx[[Viribus]].
===Arnhem en Nijmegen===
Arnhem heeft sinds de zomer van 2009 een dynamisch reisinformatiestysteem reisinformatiesysteem voor grote en drukke bushaltes in de stad. Het systeem is een project dat gefinancierd is door de [[Stadsregio Arnhem-Nijmegen]]. De displays worden van informatie voorzien door InfoxxViribus.
Nijmegen heeft sinds de zomer van 2009 een vernieuwd dynamisch systeem omdat het oude systeem niet meer te repareren was. Verschillende bushaltes zijn voorzien van displays die de reizigers voorzien van actuele vertrektijden. Ieder busperron van het [[Nijmegen|centraal station]] heeft een display gekregen en er is een groot scherm waarop alle actuele vertrektijden staan. Ook [[Nijmegen Dukenburg|busstation Brabantse Poortstation Dukenburg]] heeft deze displays.Nadat een takelwagen met reclameborden voor de Vierdaagse op 13 juli 2022 op het centraal station de informatieborden boven de perrons had geramd, werden deze verwijderd. Het systeem is een project dat gefinancierd is door de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Het informatiesysteem wordt van informatie voorzien door InfoxxViribus.
===Drechtsteden===
In de Drechtsteden (Dordrecht, Zwijndrecht, H.I. Ambacht, Papendrecht, Alblasserdam en Sliedrecht) zijn de knooppunthaltes voorzien van displays met actuele vertrektijden. Tevens zijn of worden alle haltes aan het [[HOV-D]]-netwerk voorzien van kleinere displays <ref>Bureau Drechtsteden: [http://drechtsteden.waxtrapp.com/drechtsteden?waxtrapp=vhwonJsHuOnMocBdmBDGN Hoogwaardig Openbaar Vervoer Drechtsteden]</ref>. Deze zijn ook te vinden bij de haltes richting station van diverse stadslijnen in Dordrecht.
 
Aan de rand van de binnenstad van Dordrecht zijn grote schermen geplaatst die de vertrektijden van bussen bij de halte aan de rand van het centrum weergeven.
Het DRIS in de Drechtsteden werkt met data van [[Albatros (Arriva)|AlbatrosQbis]], voor ritten uitgevoerd door andere vervoerders als [[ArrivaQbuzz]] kan geen actuele informatie getoond worden.
===Eindhoven===
InfoTin werkt met data van Infoxx. Informatie van andere vervoerders in de regio Eindhoven kan niet dynamisch getoond worden.
===Midden Noord- en WestZuid-BrabantHolland===Ook Veolia Op vrijwel alle haltes zijn Klein Haltedisplays geplaatst, dit is een schermpje aan de haltepaal, waar tot maximaal drie volgende buslijnen in beschikt in Brabant over actuele reisinformatiede komende 60 minuten verschijnen. Al is het nog zeer beperktHet display werkt op zonne-energie. Enkele haltes in Tilburg Door er met de hand langs te bewegen, wordt de achtergrondverlichting ingeschakeld en omgeving hebben displays. Op het station in Tilburg is nog geen actuele de informatieook in het donker leesbaar. In Breda Sommige haltes beschikken over een wat grotere haltedisplay, deze zijn niet aan de haltes ook nog niet voorzien van haltepaal bevestigd, maar staan op zichzelf. ===Oost- en West-Brabant===Ook Arriva beschikt in Brabant over actuele reisinformatie. Wel is er op Zij beschikken over displays met drie of zes regels waarop de eerstvolgende lijnen en het streekbusstation een groot scherm waar de vertrektijden van de bussen op staanaantal minuten tot vertrek worden getoond.
===Rotterdam===
In Rotterdam zijn alle metrostations voorzien van een LED-display waarop de eerste drie vertrekkende metro's zichtbaar zijn. Ook kunnen er andere mededelingen getoond worden.
 
In het kader van het [[TramPlus]]-project zijn ook de haltes van Trampluslijnen voorzien van actuele vertrekinformatie. Er zijn ongeveer 175 tramhaltes voorzien van dit systeem<ref>Strukton: [http://struktonrail.nl/nl-nl/AboutUs/Projects/ProjectsOverview/Pages/ReizigersinformatiesysteemTramplusRotterdam.aspx Dynamisch Reisinformatiesysteem Tramplus Rotterdam]</ref>, maar dat aantal kan stijgen door verdere uitbreidingen.
===SallandWest-Overijssel===op Op 29 augustus 2010 heeft vervoerder [[Syntus]] de busdiensten in Salland Midden-Overijssel overgenomen van [[Connexxion]]. De introductie van DRIS in de regio is hiermee gepaard gegaan. Gefinancieerd Gefinancierd door de provincie Overijssel, zijn op de belangrijkere haltes in de steden Deventer drie- en Zwolle vier-regelige zesregelige LED-schermen geplaatst, waarop de eerstvolgende lijnen en het aantal minuten tot vertrek worden getoond.  Op stations [[Zwolle]]-stadsbusstation , [[Deventer]], [[Raalte]], [[Kampen]], [[Hardenberg]] en station [[RaalteSteenwijk]] zijn grotere grote borden geplaatst, die meerdere lijnen tonen. Zwolle-streekbusstation  Ook in Overijssel zijn Klein Haltedisplays geplaatst. Deze heeft geen scherm, aangezien hier behalve Syntus ook Connexxion en Veolia komenop de huisstijl na, die niet met het EBS-systeem van Syntus werken. [[Deventer]] krijgt zijn scherm na de geplande verbouwing van de stationsomgeving.<br>Momenteel is het systeem nog hetzelfde model als in testfase, waardoor de meeste getoonde tijden dienstregelingstijden zijn in plaats van actueleprovincies Noord- en Zuid-Holland.
===Utrecht===
Sinds de zomer van 2009 beschikt Utrecht ook over een informatiesysteem. Op de drukkere haltes in Utrecht (stad) en daarbuiten (provincie) zijn LED-displays geplaatst die actuele vertrektijden weergeven. Het De actuele informatie wordt door [[Utrecht Centraal|centrale stationU-OV]] van Utrecht beschikt niet over een reizigersinformatiesysteem. De actuele informatie wordt zowel van het GVU als van Connexxion geleverd door [[InfoxxQbis]]. Wanneer er voor een rit geen actuele informatie beschikbaar is wordt de vertrektijd volgens dienstregeling gebruikt, afgewisseld met de tekst 'Tijd bij benadering'.
Reeds voor de uitrol van dit nieuwe systeem beschikte de HOV-baan in Utrecht (vanaf het station via de binnenstad naar de Uithof) al over een informatiesysteem. Dit systeem werkte door middel van lussen in het wegdek. Op LCD-displays werd de verwachte tijd voor de eerstvolgende drie bussen weergegeven.
==Zie ook==
* [http://www.kpvv.nl/files_content/publicaties/DRIS%20Bestekteksten%20eBook.pdf Dynamische reisinformatie in het openbaar vervoer: Voorbeeldteksten voor bestekken] ([[Kennispatform Kennisplatform Verkeer en Vervoer]])
* [http://www.technolution.nl/www/publications/nl/verkeervervoer/Brochures/infotin_ned.pdf Technolution InfoTin]
[[Categorie:Busterminologie]]
[[Categorie:Reisinformatie]]
[[Categorie:Naslagwerk]]
ap_users
19.127
bewerkingen

Navigatiemenu