Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

RijnGouweLijn

1.540 bytes toegevoegd, 7 nov 2010 13:31
geen bewerkingssamenvatting
Dan komt de nieuwe coalitie van PvdA, VVD, GL en CDA met hun akkoord, waarin staat dat de RijnGouweLijn er hoe dan ook komt. Na stevige onderhandelingen met de provincie komt er een nieuw akkoord over een tracé via de Hooigracht en Langegracht. Hierbij is ook een ringweg in het oosten van Leiden inbegrepen. Uiteindelijk is dit plan 40 miljoen euro duurder. In 2008 wordt hiervoor de bestuursovereenkomst getekend, en goedgekeurd. Daarmee kan de aanleg van de RijnGouweLijn in Leiden in 2014 beginnen.
 
In 2010 werd de strijdbijl toch weer opgegraven, want bij de verkiezingen voor de gemeenteraad werd een nieuwe coalitie gevormd onder de leiding van D66. Naast D66 zitten ook de VVD, SP en CDA in deze coalitie. In het coalitieakkoord werd het eerste beleidspunt dat opgenomen werd dat er geen (medewerking aan een) RijnGouweLijn gegeven zou worden. Daarnaast werd een commissie aangesteld die zou onderzoeken wat de mogelijkheden van de gemeente Leiden waren om onder de tram uit te komen.
 
Deze Adviescommisie Hoogwaardig Openbaar Vervoer Leiden presenteerde op 22 september 2010 een rapport waarin men de conclusie trok dat er onvoldoende juridische onderbouwing was voor de gemeente Leiden om de afgesloten bestuursovereenkomst op te kunnen zeggen. Het college van Leiden nam dit standpunt over en staakte het verzet tegen de aanleg van de RijnGouweLijn.
 
De provincie is nu gestart met het uitvoeren van de Milieu Effecten Rapportage. Hieruit moet blijken wat de beste variant is, al gaat men er vanuit dat de aanleg van de RijnGouweLijn in Leiden zal gebeuren via de Hooigracht. Daarnaast start de provincie de aanbesteding van nieuw trammateriaal, dat vanaf december 2012 ingezet moet gaan worden tussen Gouda en Alphen, en later ook op de rest van de RijnGouweLijn. De provincie wordt eigenaar van het materieel om zo het bedrijfsrisico voor de vervoerders te verminderen.
== RijnGouweLijn West ==
=== Link ===
* [http://www.rijngouwelijn.nl Website Projectbureau]
* [[http://gemeente.leiden.nl/projecten/bereikbaarheid-portal/projecten/rgl/adviescommissie-hoogwaardig-openbaar-vervoer/ Rapport Adviescommissie HOV Leiden]]
[[Categorie:Spoorlijn]]
[[Categorie:RijnGouweLijn]]
[[Categorie:Provincie Zuid-Holland]]
ap_users
21.878
bewerkingen

Navigatiemenu