Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Huisstijlen in het openbaar vervoer

474 bytes toegevoegd, 10 mei 2020 16:11
geen bewerkingssamenvatting
== Geschiedenis ==
In de jaren zestig kende Nederland een standaard voor vrijwel alle bussen in Nederland. Dit was toen voor stadsbussen wijnrood/grijs. Deze stijl werd toen voorgesteld door de [[CSA]]. Zij streefde naar standaardbussen voor heel Nederland met hetzelfde straatbeeld in de steden. Voor het streekvervoer werd geel/wit gehanteerd en werd toen gebruikt op ''Standaard streekbussen''[[Standaardstreekbus]]sen. Deze huisstijlen zijn beter bekend als ''stadsrood'' en ''streekgeel''. De streekbussen hadden de bijnaam ''Gele Rijders''.
In 1982 werd de huisstijl voor stadsbussen gewijzigd naar tomaatrood/beige en voor streekbussen geel. In 1987 werd de standaard huisstijl voor stadsbussen rood met grijs/wit en voor streekbussen geel/grijs. Ondanks de standaard huisstijl die er bestond, was er toch een aantal vervoersbedrijven dat zijn eigen huisstijl hanteerde en in de jaren negentig stapten alle vervoersbedrijven over op hun eigen huisstijlen.
== Standaard huisstijl van een vervoerder ==
Hieronder een overzicht van de standaard huisstijl van elk vervoerbedrijf in Nederland. Deze huisstijl wordt op het materieel gevoerd wanneer geen specifieke eisen met betrekking tot de huisstijl zijn gesteld door de [[OV-autoriteit]]. Deze huisstijlen beginnen steeds schaarser te worden, omdat steeds meer overheden een eigen regionale huisstijl of zelfs merknaam eisen.
=== [[Arriva]] ===
Deze standaard huisstijl van Arriva wordt anno 2019 alleen nog gebruikt op enkele bussen in de Achterhoek en Rivierenland.
Vanaf 2018 werd een nieuwe huisstijl gevoerd. De bussen die deze stijl dragen zijn geheel aquamarijn, met een licht gebogen aquamarijn/witte band boven het voorwiel. Bussen in deze kleuren rijden hoofdzakelijk in [[Concessie Achterhoek-Rivierenland|Achterhoek-Rivierenland]].
De rood-witte huisstijl wordt op de Nederlandse treinen van Arriva gehanteerd, mits er geen regionale huisstijl wordt geëist. In het buitenland rijdt Arriva echter wel met de standaard huisstijl (groen-beige-wit) op de treinen. Vanaf 2010 wordt de huisstijl ook toegepast op de stations die Arriva in zijn eentje exploiteert. De blauwe borden van de NS werden vervangen door rood-witte Arriva-borden.
</gallery>
=== [[TCR]]/[[BusiNext]] ===
Sommige bussen rijden in de paarse kleurstelling. Andere rijden als pachter bij een OV-bedrijf in de kleurstelling van het betreffende OV-bedrijf.
StadsbusRET5707.jpg|
</gallery>
 
=== [[RRReis]] ===
Alle bussen en treinen in Overijsel, Gelderland en Flevoland gaan in deze stijl rijden. De eerste concessie waarin deze kleur is doorgevoerd is [[Concessie IJssel-Vecht (2021-2030)|IJssel-Vecht]].
 
De huisstijl van de basisformule RRReis is wit en heeft groene en paarse accenten. Bij de formule [[ComfortRRReis]] is de voorkant van de bus wit. In het midden zit een paars vlak dat via blauw overgaat in groen.
== Regionale huisstijlen ==
Qbuzz 3105.JPG|{{colorbox|#800000}} {{colorbox|#acb0bb}}
Lijn33hgv.JPG
Qbuzz 3033 1 Emn.JPG
</gallery>
ap_users
14.134
bewerkingen

Navigatiemenu