Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

70 bytes verwijderd, 18 dec 2016 00:06
k
België
<br>
===België===
In '''België''' zijn in de steden Antwerpen, Brussel en Charleroi zogenaamde ''premetro's'' te vinden. In de binnensteden zijn tunnels aangelegd, waar trams doorheen rijden. Over het algemeen zijn dit voertuigen die ook als gewone reguliere tram (kunnen ) rijden en dit een deel van de route ook doen.'''Antwerpen''' is in de jaren '60 begonnen met het aanleggen van een premetronetwerk. Vaak wordt het systeem als metro aangeduid, echter, dat is het niet. De tramlijnen 2, 3, 5, 6, 9 en 15 lopen in de Antwerpse binnenstad door een tunnel, die nabij het [[Antwerpen-Centraal|Centraal Station]] een driehoek vormt. Ondergronds stopt de tram bij de stations ''Frederik van Eeden'', ''Groenplaats'', ''Opera'', ''Diamant (Centraal Station)'', ''Plantin'', ''Astrid (Centraal Station)'', ''[[Antwerpen Handel|Handel]]'', ''Schijnpoort'', ''Sport'' en ''Zegel''. Merk op, dat in België gewoonlijk achtervoegsels als 'straat', 'plein' of 'weg' worden weggelaten. Inmiddels wordt gewerkt aan het Pegasus-project, waarbij het de bedoeling is in de toekomst dat ook tramlijn 24 ondergronds gaat, door een tunnel onder de Carnotstraat die wel is aangelegd in de jaren '80, maar nooit in gebruik is genomen. Een deel van deze tunnel is in 2015 in gebruik genomen door tram 8, die alleen de stations Zegel en Astrid bedient. De overige stations worden samen met een verlenging in 2020 in gebruik genomen.
'''Brussel''' heeft ook enkele premetrolijnen. Van origine was het metrotraject Kunst-Wet/''Arts-Loi'' - Maalbeek/''Maelbeek'' een premetrotraject, maar dit is omgebouwd tot volwaardig metrotraject in 1976. Vandaar ook de naam ''pre''metro. De huidige tramlijnen 3 en 4 gaan door de zogenaamde Noord-Zuidverbinding, van het Noordstation/''Gare du Nord'', via Brussel-Zuid/''Midi'' naar even ten zuiden van het centrum, waar ze weer bovengronds komen. Ook in het oosten van de stad, over de ''buitenring'', loopt een ondergronds premetrotraject voor de tramlijnen 7 en 25.<br>De Noord-Zuidverbinding wordt op dit moment omgebouwd tot een metrolijn (lijn 3). De stations waren hier al op voorbereid, zij beschikten deels over een hoog (metro)perron en over een laag (tram)perron. Het lage perron wordt dan ook op metrohoogte gebracht.
'''Charleroi''' heeft net als Antwerpen geen echte metro, maar wel een premetro. Lijn M4 is volledig uitgevoerd als sneltram, op het trajct Sud - Parc na, en deze loopt (net als lijn M1 en M2) van ''Beaux-Arts'' tot ''Gare du Sud'' een stukje bovengronds. De lijnen M1 en M2 gaan een deel samen met deze lijnen op in het centrum, en gaan na ''Beaux-Arts'' naar het westen van de agglomeratie. Deels door tunnels, deels over een vrije hoge baan. Na ''Pétria'' gaan de lijnen als enkelsporige streektramlijn door naar ''Monument'' in de voorstad Anderlues.
Naast de premetro hebben [[Tram van Antwerpen|Antwerpen]], [[Tram van Brussel|Brussel]] en [[Tram van Gent|Gent]] ook reguliere tramlijnen.
=== Duitsland ===
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu