Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

9 bytes verwijderd, 10 sep 2016 09:15
geen bewerkingssamenvatting
Naast de premetro hebben [[Tram van Antwerpen|Antwerpen]], [[Tram van Brussel|Brussel]] en [[Tram van Gent|Gent]] ook reguliere tramlijnen.
<br><br>
===Duitsland===
In '''Duitsland''' barst het van de sneltramsystemen. Vaak zijn dit volledig op zichzelf staande netwerken in steden waar geen echte metro rijdt. Enigszins vergelijkbaar met de Belgische ''premetro'', lopen de lijnen in het centrum vaak ondergronds. Het Dortmundse systeem, geëxploiteerd door de ''DSW21'', is hier een mooi voorbeeld van. Verschil met België is wel dat er vaak échte sneltram-rijtuigen worden gebruikt, met een hoge vloer, grotere breedte en een grotere capaciteit dan een conventionele tram.
Het Duitse systeem wordt '''Stadtbahn''' genoemd, letterlijk Stadsspoor.
*'''[[Stadtbahn van Dortmund|Dortmund]]''' heeft een Stadtbahnnetwerk van 6 lijnen. Samen met twee stadstramlijnen, die ook met een ''U'' voor het lijnnummer worden aangeduid, wordt in het centrum een ondergrondse driehoek gevormd waarvanuit alle stadsdelen bereikbaar zijn.
*'''[[Stadtbahn van Düsseldorf|Düsseldorf]]''' heeft een hoofdas waardoor verschillende lijnen lopen. Het hoofdtracé wordt gevormd door een gezamenlijk ondergronds traject van het [[Düsseldorf Hbf|Centraal Station]] naar ''Heinrich-Heine-Allee'', waarover 7 lijnen lopen. Het bijzondere aan deze tunnel is dat deze viersporig is, twee sporen naast elkaar én boven elkaar. Ook loopt er een Stadtbahnlijn naar '''[[Duisburg Hbf|Duisburg]]'''.
*'''[[U-Stadtbahn van Essen|Essen]]''' heeft een Stadtbahnnetwerk dat uit drie lijnen bestaat. Het grootste deel loopt ondergronds, en sluit bij eindpunten aan op de stadstramnetwerken van Mülheim en Gelsenkirchen.
*'''Frankfurt''' heeft een gescheiden sneltramnet, die door de inwoners lovend U-bahn genoemd wordt. Van alle netwerken lijkt deze dan ook het meeste op een echte metro. Een behoorlijk deel loopt ondergronds, alle stations hebben een hoge vloer, en de lijnen kruisen elkaar ongelijkvloers. Lijn U5 heeft een traject midden in de straat en wordt met trammaterieel gereden.
*'''Hannover''' heeft 3 van de 4 assen van het tramnetwerk omgebouwd en in het centrum van tunnels voorzien. Deze drie tunnels komen in het centrum bij de halte Kröpcke samen.
139.122
bewerkingen

Navigatiemenu