Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Tariefeenheid

8 bytes toegevoegd, 1 jan 2016 20:08
geen bewerkingssamenvatting
De [[OV-chipkaart#.28Kilometer.29tarieven_trein|prijs van een treinkaartje]] is bij [[NS]] en de [[Noordelijke Nevenlijnen]] en het landelijke systeem van papieren kaartjes afhankelijk van het aantal afgelegde '''tariefeenheden'''. Het aantal tariefeenheden (een geheel getal) komt meestal ongeveer overeen met het aantal kilometers, maar op sommige trajecten wordt hiervan afgeweken. Voor de berekening van het aantal tariefeenheden wordt altijd uitgegaan van de kortste route, ook al is dat niet altijd de snelste route.
Zo zijn bijvoorbeeld alle routes van [[Amsterdam Centraal]] naar [[Rotterdam Centraal]] (via [[Haarlem]], [[SchipholAirport]] of [[Breukelen]]) 86 tariefeenheden. Dit is ongeveer het aantal kilometers dat je aflegt op de route via Haarlem. Gevolg hiervan is dat [[Breukelen]]-[[Woerden]] 19 tariefeenheden is, terwijl de werkelijke afstand ongeveer 12 kilometer bedraagt. Ook wordt voor een Schiphol-Rotterdam via de HSL-Zuid dezelfde tariefafstand berekend als via de Oude Lijn, terwijl dit een veel kortere route is.
Stations die dicht bij elkaar liggen vormen soms één tariefpunt, de afstand tussen deze stations (bijvoorbeeld [[Hilversum]]-[[Hilversum Sportpark]]) is dan 0 tariefeenheden.
29.323
bewerkingen

Navigatiemenu