Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Metro van Berlijn

1.372 bytes toegevoegd, 8 sep 2015 00:32
De metro tijdens de splitsing van de stad
<br>Dit laatste was ook het geval op station Alexanderplatz. Het perron van lijn [[Metrolijn U5 Alexanderplatz - Hönow|U5]] (toen lijn E), in Oost-Berlijn, was ook bereikbaar via het perron van de West-Berlijnse lijn [[Metrolijn U8 Wittenau - Hermannstraße|U8]]. Daarom werden er over dit perron muren langs de perronrand gebouwd, zodat het perron voor de Oost-Berlijnse reizigers een normale gang leek. De verbindingsspoortunnel tussen de lijnen U2 (toen A) en U8 werd ook afgesloten toen bleek dat er veel Oost-Berlijners waren die via die tunnel naar West-Berlijn probeerden te vluchten.
Het is opvallend te noemen hoe de beide stadsdelen hun metronetwerken op de plattegronden zetten. In West-Berlijn werd het gehele net op de kaart gezet, echter waarbij de onbereikbaar geworden stations waren afgekruist. Ze werden wel met naam genoemd en naamswijzigingen aan Oost-Berlijnse zijde werden keurig op de West-Berlijnse kaarten verwerkt. In Oost-Berlijn echter werd het West-Berlijnse net in zijn geheel niet weergegeven.<br>
In West-Berlijn werd ondertussen het netwerk grootschalig uitgebreid. De lijnen [[Metrolijn U7 Rathaus Spandau - Rudow|U7]] en [[Metrolijn U9 Osloerstraße - Rathaus Steglitz|U9]] werden geopend en waren lijnen die het Oost-Berlijnse stadsgebied omzeilden.
=== Na de 'Wende' ===
Eind 1989 viel de Berlijnse Muur en werd werden de stad, en Duitsland, weer één. Dit betekende ook dat de metro weer gewoon kon doorrijden. De beide lijnen U2/A werden weer aan elkaar geknoopt door de heringebruikname van het traject Mohrenstraße-Nollendorfplatz. De U6 en U8 konden weer stoppen op alle stations nadat deze snel weer heropend werden. Station Warschauerstraße Warschauer Straße was het enige station van de U1 dat in Oost-Berlijn was komen te liggen, pas in 1995 konden de treinen dit station weer bereiken via de Oberbaumbrücke.<br>Oost-Berlijn had een aantal stations omgenoemd naar prominenten, station ''Mohrenstraße'' heette in DDR-tijd bijvoorbeeld ''Otto-Grotewohl-Straße''. Het huidige station ''Eberswalder Straße'' heette ''Dimitroffstraße'' en station ''Naturkundemuseum'' heette achtereenvolgens ''Walther-Ulbricht-Platz'' en ''Stadion der Weltjugend''. Curieus feit bij het laatstgenoemde station was dat het aan lijn U6 ligt. Het is dus twee keer van naam veranderd terwijl het station niet eens in gebruik was en er ook geen naamborden meer waren!<br>Na de 'Wende' zijn alle namen die stations in DDR-tijd kregen weer terugveranderd naar de oude namen of ze kregen een geheel nieuwe naam. Alle stations langs het gehele netwerk kregen een uniforme huisstijl op de bebording en bewegwijzering, dat nu nog steeds op alle reisinformatie consequent wordt toegepast. Het enige dat nu nog herinnert aan de DDR-tijd is het design van sommige oude ondergrondse stations langs lijn U2, die in DDR-tijd redelijk sober betegeld werden zonder veel opsmuk. Dit is bijvoorbeeld te zien op de stations ''Stadtmitte'', ''Hausvogteiplatz'' en ''Senefelderplatz''. Het staat op de planning om deze stations te verbouwen zodat ze weer in oude glorie hersteld worden.
== Groß- en Kleinprofil ==
ap_users, beheerders
3.236
bewerkingen

Navigatiemenu