Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken
k
beiden → beide
In 1991 werd de lijn, gezamenlijk met [[Lijn 51 Amsterdam CS - Amstelveen Westwijk|lijn 51]], verlengd naar Amstelveen. Lijn 5 buigt na Oranjebaan af vanaf lijn 51 en eindigt op de halte Binnenhof op het Handelsplein. Lijn 5 heeft als enige Amsterdamse tramlijn geen keerlus op het eindpunt (Binnenhof). De gemeente Amstelveen wilde alleen instemmen met een tram, onder de voorwaarde dat het Handelsplein niet volledig ingenomen zou worden door keerpuntvoorzieningen. Er werd gekozen voor een keerpunt met drie kopsporen. Gevolg hiervan is dat er wel tweerichtingstrams (trams met twee koppen en aan beide zijden deuren) nodig waren. Als leuke bijkomstigheid van het gebruik van tweerichtingstrams konden sommige haltes met een relatief goedkoper middenperron aangelegd worden (Uilenstede, Onderuit en Oranjebaan).
Op het gezamenlijke traject met lijn 51, de vrije trambaan in de middenberm van de Buitenveldertselaan en Beneluxbaan, gebruiken beiden beide verschillende perrons. De 51 gebruikt hoge metroperrons, die door een trap en hellingbaan met de lagevloerperrons van lijn 5 verbonden zijn.
Na de aanleg van de [[Amstelveenlijn]] tot en met mei 2008 was de halte Station Zuid van tram 5 aan hetzelfde perron als de metrolijnen [[Lijn 50 Amsterdam, Isolatorweg - Gein|50]] en [[Lijn 51 Amstelveen Westwijk - Amsterdam CS|51]], waardoor een [[cross-platform]] overstap mogelijk was.<br>
== Toekomst ==
De komst van de Noord-Zuidlijn en de ouderdom van het sneltrammaterieel zijn beiden beide aanleiding geweest om te onderzoeken of de Amstelveenlijn in zijn huidige vorm toekomstvast is.
=== Noord-Zuidlijn ===
ap_users
929
bewerkingen

Navigatiemenu