Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

GTW

1 byte verwijderd, 6 jun 2015 19:45
k
correctie zowel-constructie
GTW staat voor '''G'''elenk '''T'''rieb'''W'''agen. Deze treinstellen zijn gebouwd door de Zwitserse treinfabrikant [[Stadler Rail]] en zijn momenteel in gebruik bij [[Arriva]], [[Breng]], [[Veolia Transport]] en [[Connexxion]]. [[Stadsregio Arnhem-Nijmegen]] heeft in afwijking tot andere aanbestedingen van concessiegebieden in het openbaar vervoer, voor de treindienst de ''GTW'' als een specifiek treintype voorgeschreven. Vervoerders mogen geen ander materieel bestellen.
GTW-stellen kunnen in diverse lengtes geleverd worden. Opvallend aan deze treinen is de aparte motorbak, de zogenaamde ''powerpack''. GTW's zijn er in zowel elektrische- als dieselelektrische uitvoering, waarbij alleen de motorbak verschilt. Door deze modulaire opzet zijn veel verschillende samenstellingen mogelijk, en is het ook mogelijk achteraf een extra bak aan een bestaand treinstel toe te voegen.
Bijzonder is dat bij de GTW iedere bak slechts één draaistel heeft. De motorbak is zo kort dat één draaistel voldoende is. De andere bakken zijn ''zwevend geleed'', wat wil zeggen dat ze aan de ene kant aan de vorige bak zijn opgehangen, en aan het andere uiteinde op hun eigen draaistel rusten.
ap_users
929
bewerkingen

Navigatiemenu