Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Lijn 19 Hulst Busstation - Breda Centraal Station

629 bytes toegevoegd, 1 jun 2015 08:28
Ontstaan
Na de Watersnoodramp van 1953 waren de verbindingen tussen Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeland/Brabant grotendeels verbroken. Om ervoor te zorgen dat bewoners van Zeeuws-Vlaanderen toch in West-Brabant konden komen werd een buslijn ingesteld tussen Breskens en Breda. De lijn reed enkele malen per dag via België naar Breda. Om te voorkomen dat in België uitgestapt werd, reden op de bussen douaniers mee.
De lijn ging op een later moment als vaste buslijn rijden, nu echter tussen Hulst en Breda. Het in- en uitstapverbod in België bleef gehandhaafd. De lijn werd aanvankelijk gereden door de [[ZWN]] (als opvolger van de [[ZVTM]]).De bus reed over de ring van Antwerpen heel de stad rond, om vervolgens via de Liefkenshoektunnel richting Gent te rijden. Een enkele keer reed een chauffeur door de stad, maar later ook gezamenlijk met door de Waaslandtunnel. Maar het was niet toegestaan om in de [[BBA]] en [[De Lijn]]stad te stoppen. De In mei 1994 werd de beperking om in Antwerpen werd later te stoppen opgeheven en de lijn ging via de Waaslandtunnel en de [[Antwerpen Rooseveltplaats|Rooseveltplaats]] rijden. Hier was ene halte op de hoek van de Osystraat. De frequentie bleef ongeveer gehandhaafd op 1x per twee uur, met enkele toegevoegde ritten in de spitsuren en op zondagavond.
Eén jaar, mei 1996-mei 1997 werd de lijn gezamenlijk gereden met de Zwn, BBA en de Lijn. De Lijn reed met een gehuurde bus van BBA (semi-tourbus Den Oudsten MB89) in de huiskleur van de Lijn, maar met nederlands kenteken. Bij de stelplaats aan het Straatsburgdok was dan een chauffeurswissel. Men kon in de bus zowel Nederlandse als Vlaamse vervoersbewijzen kopen.Door de goedkopere tarieven van [[De Lijn]] in België liepen de inkomsten van de Nederlandse bedrijven flink terug. Daarom Al snel stopte [[De Lijn]] met exploitatie, de [[BBA]] stopte er eveneens mee en vanaf dan werd de lijn alleen nog geëxploiteerd door de [[ZWN]] (later als [[Connexxion]]).
=== Nieuwe concessie (2006) ===
14
bewerkingen

Navigatiemenu