Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Hermes

Geen verandering in de grootte, 19 mei 2015 21:36
k
geen bewerkingssamenvatting
Hermes beschikte in het begin over een vrij groot vervoersgebied. Hermes verzorgde vanaf 1995 het vervoer in heel Limburg, met uitzondering van de stadsdienst Maastricht, de stadsdienst Eindhoven, streekvervoer in SRE/De Peel, Noordoost-Brabant, de regio Nijmegen en in Rivierenland, met uitzondering van enkele lijnen in de Bommelerwaard rond Rossum; hier reed [[BBA]]. In Rivierenland reed Hermes rond Tiel. In Noordoost-Brabant reed Hermes oostelijk van de lijn Eindhoven-Veghel-Uden-Oss. Dit gebied liep over in het eigen vervoersgebied SRE/De Peel. In Nijmegen werd samengewerkt met gemeentevervoerbedrijf CVD en later met opvolger [[Novio]]. Midden- en Zuid-Limburg waren afkomstig van VSL, de rest van Zuidooster. Hierdoor had Hermes ruwweg Zuidoost-Nederland onder zijn hoede. Hermes verloor door openbare aanbestedingen echter snel aan terrein.
Op 1 mei 1995 verloor Hermes het vervoer in het Limburgse Heuvelland aan Vancom door middel van een aanbesteding. Het ging hierbij om een proef met aanbestedingen in het ov OV en de nieuwe Vancomconcessie was de eerste aanbestede concessie in Nederland. Op 5 november 1995 breidde Hermes zijn [[Interliner]]-netwerk uit met enkele nieuwe lijnen. Later volgden nog enkele lijnen. Op zijn hoogtijdagen zou Hermes acht Interliner-lijnen hebben.
===Vraagafhankelijk vervoer===
====Ho & Go====
Als vervanger startte Hermes op 1 december 2000 het nieuwe concept Ho & Go om de landelijke gebieden van Noordoost-Brabant beter te ontsluiten. Reizigers konden ritten reserveren vanaf speciale Ho & Go-bushaltes in kleine dorpen naar grotere bushaltes of knooppunten in de buurt waar op regulier ov kon worden overgestapt. Deze haltes lagen altijd binnen de bebouwde kom en op "logische plekken", zoals winkelcentra of verzorgingstehuizen. Zeven dagen per week kon men tussen 7.:00 uur en 23.:00 uur een rit aanvragen, minstens één uur van te voren. In tegenstelling tot de lijntaxi's waren er geen vaste rijtijden of vaste lijnen en kon men ritten aanvragen wanneer men wilde. De enige voorwaarde was dat men opstapte bij een speciale Ho & Go-bushalte en naar een reguliere bushalte in de buurt of vice versa reisde. Deur-tot-deurvervoer was niet toegestaan in verband met oneerlijke concurrentie ten opzichte van taxibedrijven.
Het vervoer werd verzorgd door vrijwilligers met hun eigen auto en er kon betaald worden met de strippenkaart. Het project werd gestart in de gemeenten Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert en zou op proef lopen tot eind 2002.<ref>[http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/577017/2000/11/29/Brabantse-automobilist-als-chauffeur-openbaar-vervoer.dhtml Brabantse automobilist als chauffeur openbaar vervoer]</ref> Op 19 juni 2001 werd dit uitgebreid naar de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Wijchen, Oss, Uden en Ravenstein. De resultaten stelden diep teleur en het project werd voortijd op 1 januari 2002 beëindigd, mede ook doordat de concessie Oost-Brabant aan BBA gegund werd en Hermes zou verdwijnen uit Noordoost-Brabant.<ref>[http://www.brabant.nl/politiek-en-bestuur/provinciale-staten/vergaderstukken-en-besluiten-ps-en-commissies/agenda-en-vergaderstukken-statencommissies/historische-statencommissies/cvw.aspx?qvi=8759 Commissie voor verkeer, vervoer en waterstaat: Evaluatie Ho & Go (.DOC bestand)]</ref>
16.103
bewerkingen

Navigatiemenu