Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

HSL-Zuid

137 bytes verwijderd, 24 jan 2015 17:39
dode link
De '''HSL-Zuid''' is de eerste Nederlandse hogesnelheidslijn, die loopt van [[Schiphol]] via [[Rotterdam Centraal]] naar de Belgische grens en verder als '''HSL 4''' naar Antwerpen-Centraal. Het allereerste plan voor de exploitatie van een HSL netwerk (waaronder de HSL-Zuid) bedacht de NS in de jaren negentig en heette [[Intercity Max]].
Door technische problemen liep de volledige ingebruikname van de lijn vertraging op. Uiteindelijk is op 7 september 2009 gestart met de eerste reguliere treindienst over de HSL-sporen tussen Schiphol en Rotterdam<ref>NS Hispeed (9 juli 2009) [http://www.nshispeed.nl/images/stories/pdf/pers/persbericht_startrijden.pdf Persbericht Startrijden]</ref>. De lijn bestaat uit twee losse delen, waarop met hoge snelheden gereden kan worden: Hoofddorp - Rotterdam Centraal en Rotterdam Lombardijen - Antwerpen-Luchtbal. De rest van de route rijden de treinen over de gewone spoorlijnen.
De treindiensten binnen Nederland en naar België werden aanvankelijk uitgevoerd onder de naam '''[[Fyra]]''', een gezamenlijke initiatief van [[NS Hispeed]] en de [[NMBS]].
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu