Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Spoorlijn Zwolle - Stadskanaal

1 byte toegevoegd, 14 apr 2014 16:57
k
geen bewerkingssamenvatting
Het traject tussen [[Zwolle]] en [[Emmen]] bleef wel in gebruik voor treinen en werd tussen 1985 en 1987 geëlektrificeerd en gemoderniseerd. Tussen Herfte en [[Dalfsen]] en tussen [[Mariënberg]] en [[Gramsbergen]] werd de spoorlijn verdubbeld, zodat voortaan elk half uur gereden kon worden.
In december 2007 namen de provincies Drenthe en Overijssel de spoorlijn over van de Rijksoverheid, hierbij werd overeengekomen dat [[NS]] nog tot 2012 de dienst zal zou verzorgen met [[Plan V]]-treinstellen. Deze werden echter wel opgeknapt.
In 2010 werd de spoorlijn onder de noemer ''[[Concessie Vechtdallijnen|Vechtdallijnen]]'' aanbesteed, de vervoerders [[Arriva]], [[Syntus]], [[Veolia]] en Pollarisrail schreven zich hiervoor in die tot december 2027 zal duren. In mei 2010 werd bekend dat [[Arriva]] vanaf [[Dienstregeling 2013|9 december 2012]] de dienst overneemt.
In 1975 werd [[Bergentheim]] gesloten en keerden de treinen van/naar [[Almelo]] weer in [[Mariënberg]], een spitstrein bleef nog doorrijden naar Coevorden. Eind jaren '70 werden enkele [[sneltrein]]en toegevoegd die alleen in [[Ommen]] en [[Coevorden]] stopte.
Na de modernisering reed dagelijks 1x/uur een [[stoptrein]] en ook reed 1x/uur een [[sneltrein]] (behalve zondagochtend- en middag) die alleen in [[Ommen]] en [[Coevorden]] stopte stopten en later ook in [[Hardenberg]].
In 1993 werd door [[Talbot]] het nieuwe [[SM '90]] gebouwd, welke als prototype zou gaan dienen voor de nieuwe stoptreinen van de [[NS]]. Door de vele storingen werden ze al weer snel uit dienst gehaald en de oude [[Mat '54]]-treinstellen keerden weer terug. In 1995 kwam het [[SM '90]] opnieuw in dienst. De dienstregeling werd aanmerkelijk versneld, maar alle aansluitingen in [[Zwolle]] waren door de eerdere beperkingen verloren gegaan.
ap_users
3.588
bewerkingen

Navigatiemenu