Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

HSL-Zuid

95 bytes toegevoegd, 29 jan 2014 16:01
k
geactualiseerd
De '''HSL-Zuid''' is de eerste Nederlandse hogesnelheidslijn, die loopt van [[Schiphol]] via [[Rotterdam Centraal]] naar de Belgische grens en verder als '''HSL 4''' naar Antwerpen-Centraal. Door technische problemen heeft de volledige ingebruikname van de lijn vertraging opgelopen. Uiteindelijk is op 7 september 2009 gestart met de eerste reguliere treindienst over de HSL-sporen tussen Schiphol en Rotterdam <ref>NS Hispeed (9 juli 2009) [http://www.nshispeed.nl/images/stories/pdf/pers/persbericht_startrijden.pdf Persbericht Startrijden]</ref>. De lijn bestaat eigenlijk uit twee losse delen, waarop met hoge snelheden gereden kan worden: Hoofddorp - Rotterdam Centraal en Rotterdam Lombardijen - Antwerpen-Luchtbal. De rest van de route rijden de treinen over de gewone spoorlijnen.
De treindiensten binnen Nederland en naar België worden uitgevoerd onder de naam '''[[Fyra]]''', een gezamenlijke initatief van [[NS Hispeed]] en de [[NMBS]]. Als eerste is in de [[dienstregeling 2009]] de [[Treinserie 1000 (2009)|serie 210001000]] één keer per uur gaan rijden tussen Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam Centraal. Deze dienst werd later uitgebreid met treinen naar Breda en Brussel. Naast de inmiddels niet meer bestaande [[Fyra]] rijdt sinds 13 december 2009 ([[dienstregeling 2010]]) ook de '''[[Thalys]]''' naar Parijs over de HSL-Zuid. Thalys rijdt reed aanvankelijk tussen Amsterdam en Rotterdam nog slechts met 160 km/u, maar tussen Rotterdam en Antwerpen wel meteen vanaf aanvang 300 km/u. De reistijd Amsterdam-Parijs is hierdoor 51 minuten korter gewordenbedraagt nog 3:18 uur.
In eerste instantie werd de Fyra gereden met tijdelijk materieel: de [[TRAXX]]-locs in combinatie met [[ICRm]]-rijtuigen, voor deze treinen is de maximumsnelheid 160 km/u. Het materiaal is de bedoeling dat dit materieel vervangen gaat worden , door de [[Albatros]] die 250 km/u kan rijden. Per 18 januari 2013 worden er geen buitenlandse Fyraritten meer aangeboden vanwege aanhoudende technische onvolkomenheden aan het materieel.
In de uiteindelijke exploitatie was het de bedoeling dat de volgende treinen worden aangeboden, waarbij tussen Amsterdam en Rotterdam 6 treinen per uur zullen rijden:
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu