[[Bestand:Qbuzz logo.svg|right]]
'''Qbuzz''' is een Nederlands openbaar vervoerbedrijf, gevestigd met haar hoofdvestiging in Amersfoorten is in de loop van 2013 volledig eigendom geworden van de [[Nederlandse Spoorwegen]].
== Korte geschiedenis Geschiedenis =='''Qbuzz''' is in april 2008 opgericht door de voormalige [[Connexxion]]-bestuurders Rob van Holten en Leon Struijk. De oprichting van Qbuzz was controversieel: [[NS]] heeft nam een belang van 49% in Qbuzz. De andere streekvervoerders vonden dat oneerlijke concurrentie, omdat NS 100% eigendom is de Nederlandse staat alle aandelen bezit van de Nederlandse StaatSpoorwegen. De rechter oordeelde uiteindelijk in diverse rechtszaken in het voordeel van Qbuzz.
In juli 2012 werd bekend dat de NS de overige 51% aandelen van Qbuzz wil overnemen. In maart 2013 heeft de NS het overnameplan voorgelegd aan de ondernemingsraad en in de maanden erna werd de overname afgerond.
== Gewonnen aanbestedingen ==
Qbuzz schreef als enige vervoerder in op de concessies [[Concessie Zuidoost-Friesland|Zuidoost-Friesland]] en [[Concessie Rotterdam Bus Streek Overig]]. Deze concessies werden ook gewonnen door Qbuzz.
Deze aanbesteding werd in 2011 in het voordeel van Qbuzz beslist. Echter, de procedure was volgens Connexxion oneerlijk verlopen en het BRU besloot om de hele aanbestedingsprocedure opnieuw uit te voeren.
Opnieuw dongen [[Connexxion]] en Qbuzz mee naar de nieuwe concessie. Op 8 oktober 2012 maakte het [[Bestuur Regio Utrecht]] bekend dat het de [[Concessie Regio Utrecht]] opnieuw gunde aan Qbuzz. [[Connexxion]] heeft hiertegen opnieuw bezwaar gemaakt. De onafhankelijke commissie, die het BRU adviseerde over het aangetekende bezwaar, ordeelde oordeelde echter in het voordeel van Qbuzz. Wat nu nog rest Connexxion stapte daarop opnieuw naar de rechter. Op 2 mei 2013 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven beslist dat de gunning van de concessie aan Qbuzz in stand blijft. Vanaf 8 december 2013 verzorgt Qbuzz dan ook onder de merknaam [[ConnexxionU-OV]] al het openbaar vervoer in Bestuur Regio Utrecht]] is een gang naar de rechter.
== Concessies ==