Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

NoordOost

22 bytes toegevoegd, 7 aug 2009 19:44
k
Verwijzing gefixt en doorkijk naar 2010 aangepast
[[Image:NoordOost.svg|thumb|400px|De huidige lijnvoering van de NoordOost.]]
De '''NoordOost''' is de verzamelnaam van de Intercity's uit het Noorden en Oosten van Nederland naar de Randstad. De NoordOost in zijn huidige opzet dateert uit de jaren 70, waarin bij [[Spoorslag '70]] de dienstregeling grondig op de schop ging.
In de NoordOost worden gedurende het uur verschillende verbindingen aangeboden, zodat zo veel mogelijk plaatsen rechtstreeks met elkaar verbonden zijn. In de jaren 70 werd vanuit Amersfoort gereden naar Amsterdam Centraal, naar Utrecht - Den Haag Centraal/Rotterdam Centraal, naar Zwolle - Groningen/Leeuwarden, en naar Enschede. De tak naar Amsterdam ging met het gereedkomen van de [[Westtak]] doorrijden naar Schiphol (via Amsterdam Lelylaan). Met het gereedkomen van de [[Zuidtak]] kwam er in 1995 een nieuwe vleugel bij, voortaan werd van Amersfoort naar Schiphol gereden zonder via Amsterdam Centraal te gaan. De stop in Hilversum kwam toen te vervallen, maar werd in 2007 weer ingevoerd.
== Plannen voor de NoordOost ==
In [[dienstregeling 2010]] is het de bedoeling om het kwartierpatroon tussen Rotterdam en Amersfoort uit te breiden naar Deventer. De serie 1500 rijdt dan niet meer naar Deventer, maar keert te Amersfoort Schothorst. In Amsterdam Centraal wordt deze serie gekoppeld aan de [[serie 4500]] naar [[Enkhuizen]], waarmee Enkhuizen feitelijk bediend wordt door een uitloper van de NoordOost.
In het Noorden is was het de bedoeling dat de serie 700 van maandag tot en met vrijdag overdag als Intercity te zou gaan rijden, zonder stops in [[Meppel]], [[Hoogeveen]], [[Beilen]] en [[Haren]]. Deze plaatsen worden zouden dan bediend worden door een extra echte stoptrein. De plannen hiervoor hebben met name in Hoogeveen en in de landelijke politiek veel stof doen opwaaien. Door deze discussie wordt dit plan niet uitgevoerd, en twijfels over blijft de reizigersaantallen lijnvoering zoals die nu is het nog niet zeker of dit plan ook uitgevoerd wordt.
[[Categorie:Dienstregeling]]
3.560
bewerkingen

Navigatiemenu