Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Sneltram

180 bytes verwijderd, 18 aug 2013 11:15
k
Duitsland
Het Duitse systeem wordt '''U-Stadtbahn''' genoemd. Dit is een afgeleide naam van het Duitse woord voor [[metro]], ''U-bahn''.
<br>Hieronder worden enkele netwerken beschreven.
*'''[[U-Stadtbahn van Bochum|Bochum]]''' heeft één Stadtbahnlijn, lijn U35, die van het zuiden van de stad naar de iets noordelijker gelegen plaats Herne loopt. Ook zijn er nabij het Bochumse Centraal Station enkele tramtracés ondergronds geleid. Deze lijn is de vervanging van de metersporige tramlijn 305.*'''[[U-Stadtbahn van Bielefeld|Bielefeld]]''' heeft in de jaren 80 de centrale as van het tramnetwerk in een tunnel gelegd, en alle tramhaltes omgebouwd naar haltes met hoge perrons. Later is er nog een vierde lijn gebouwd vanaf het Hbf.
*'''[[U-Stadtbahn van Dortmund|Dortmund]]''' heeft een Stadtbahnnetwerk van 6 lijnen. Samen met twee stadstramlijnen, die ook met een ''U'' voor het lijnnummer worden aangeduid, wordt in het centrum een ondergrondse driehoek gevormd waarvanuit alle stadsdelen bereikbaar zijn.
*'''[[U-Stadtbahn van Düsseldorf|Düsseldorf]]''' heeft een hoofdas waardoor verschillende lijnen lopen. Het hoofdtracé wordt gevormd door een gezamenlijk ondergronds traject van het [[Düsseldorf Hbf|Centraal Station]] naar ''Heinrich-Heine-Allee'', waarover 7 lijnen lopen. Het bijzondere aan deze tunnel is dat deze viersporig is, twee sporen naast elkaar én boven elkaar. Ook loopt er een Stadtbahnlijn naar '''[[Duisburg Hbf|Duisburg]]'''.
*'''[[U-Stadtbahn van Essen|Essen]]''' heeft een Stadtbahnnetwerk dat uit drie lijnen bestaat. Het grootste deel loopt ondergronds, en sluit bij eindpunten aan op de stadstramnetwerken van Mülheim en Gelsenkirchen.
*'''[[U-Stadtbahn van Frankfurt am Main|Frankfurt]]''' heeft een U-Stadtbahn, die door de inwoners lovend U-bahn genoemd wordt. Van alle netwerken lijkt deze dan ook het meeste op een echte metro. Een behoorlijk deel loopt ondergronds, op één na hebben alle stations een hoge vloer, en de lijnen kruisen elkaar ongelijkvloers.*'''[[U-Stadtbahn van Hannover|Hannover]]''' heeft 3 van de 4 assen van het tramnetwerk omgebouwd en in het centrum van tunnels voorzien. Deze drie tunnels komen in het centrum bij de halte Kröpcke samen.*'''[[U-Stadtbahn van Köln|Köln]]''' heeft al zijn tramlijnen om laten bouwen tot U-Stadtbahn. Sommige lijnen lijken ook nog op een echte tram, lage instap, rijden over de straat, terwijl andere lijnen dan weer een hoge instap hebben, ondergronds en conflictvrije kruisingen. Uitlopers van het netwerk gaan naar '''Bonn''', dat zelf ook over een bescheiden tramnetwerk beschikt.*'''[[U-Stadtbahn van Stuttgart|Stuttgart]]''' heeft in een monsteroperatie in de jaren 70 de tramlijnen in het centrum ondergronds gelegd, en daarna lijn voor lijn van meterspoor naar normaalspoor omgespoord. In 2012 zal dit project voltooid zijn, maar het metersporige materieel is al buiten dienst gesteld.
Er zijn ook nog drie steden die een regionale Stadtbahntram hebben:
*Karlsruhe
31.520
bewerkingen

Navigatiemenu