Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 2013

552 bytes toegevoegd, 16 dec 2012 16:31
Actualisatie en kleine tekstuele wijzigingen
'''Dienstregeling 2013''' is de dienstregeling van de spoorvervoerders die in gaat op 9 december 2012. De hieronder genoemde plannen voor deze dienstregeling komen uit een brief van de minister van infrastructuur en milieu <ref>http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ienm/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/10/11/brief-van-de-minister-van-infrastructuur-en-milieu-inzake-dienstregeling-hoofdrailnet-2013.html Brief dienstregeling 2013</ref> en een adviesaanvraag van de [[NS]] aan de consumentenorganisaties in het [[LOCOV]] <ref>http://www.locov.nl/Images/2012-2%20Dienstregeling%202013%20adviesaanvraag%20consumentenorganisaties%20-%20Bijlage%20-%2017%20februari%202012_tcm311-327823.pdf Adviesaanvraag dienstregeling 2013 NS</ref>. Met name rondom de avond- en weekenduitdunning zijn nog niet alle details bekend.
== Nieuwe stations ==
* Aan de nieuwe [[Hanzelijn]] tussen [[Lelystad Centrum|Lelystad]] en [[Zwolle]] worden de stations [[Dronten]] en [[Kampen Zuid]] geopend.
* Aan de [[Flevolijn]] wordt station [[Almere Poort]] geopend; de daarmee overbodig geworden evenementenhalte [[Almere Strand]] wordt gesloten.
* [[Utrecht Leidsche Rijn]] wordt een nieuw station tussen [[Utrecht Centraal]] en [[Utrecht Terwijde]]. Dit station gaat volgens de huidige verwachtingen pas in juni 2013 open.
* De tijdelijke halte [[Groningen Europapark]] wordt vervangen door het definitieve station en voortaan ook aangedaan door de [[Sprinter|Sprinters]] tussen Zwolle en [[Groningen]].
* Tussen [[Amsterdam Sloterdijk]] en [[Haarlem Spaarnwoude]] wordt het nieuwe station [[Halfweg-Zwanenburg]] geopend. Dit station zou aanvankelijk in juni 2012 geopend worden, maar de opening is verschoven naar 9 december 2012.
* [[Hoevelaken]] wordt een nieuwe halte tussen [[Amersfoort]] en [[Barneveld Noord]]; hier stoppen alleen de treinen van de [[Treinserie 31300 (2013)|stoptrein 31300Valleilijn]] van naar [[Ede-Wageningen]], de treinen die tot [[ValleilijnBarneveld Centrum]]rijden stoppen hier niet.
* [[Maastricht Noord]] wordt een nieuw station tussen [[Maastricht]] en [[Meerssen]]; hier stoppen alleen treinen van de [[Heuvellandlijn]]. De openingsdatum van dit station is nog niet bekend.
* [[Hengelo Gezondheidspark]] ligt tussen [[Hengelo]] en [[Delden]], en wordt bediend door alle treinen tussen [[Zutphen]] en Hengelo.
=== Sprinters ===
* Omdat er tussen Zwolle en Groningen geen intercity meer rijdt die overal stopt rijden er voortaan twee sprinters per uur tussen beide steden.
* De spitsstoptrein tussen Leeuwarden en [[Serie Wolvega]], [[Treinserie 2900 (2012)|serie 2900]] wordt omgenummerd tot [[Treinserie 9000 (2013)|serie 9000]]. De verlenging naar [[Meppel]] is uitgesteld tot circa mei 2013.
* Tussen Amsterdam Centraal en Zwolle komt tweemaal per uur een sprinter te rijden via de [[Hanzelijn]]. Dit wordt een verlenging van [[serie 4600|sprinter 4600]].
* Omdat de intercity tussen Amsterdam Centraal en Lelystad Centrum met een kwartier wijzigt, verschuiven de tijden van de sprinterseries op de Flevolijn met een kwartier mee.
* Vanwege de verschuiving van de sprinters op de Flevolijn en daarmee ook de overstapknoop in Weesp, worden ook de sprinters in het Gooi met ongeveer een kwartier verschoven.
* Het station [[Amsterdam Science Park]] wordt voortaan viermaal per uur bediend: tweemaal per uur door de sprinter tussen Zwolle en Amsterdam Centraal en tweemaal per uur door de sprinter tussen Amersfoort Vathorst en Amsterdam Centraal - Hoofddorp.
* De intercity tussen Almere Centrum en Utrecht Centraal heet voortaan 'sprinter' en start voortaan te Almere Oostvaarders. Dit is een tijdelijke maatregel, totdat er een nieuwe keervoorziening bij Almere gereed is. Voortaan heet deze treinverbinding Sprinter.
* Door de kwartiersdienst aan intercity's op de Gooilijn worden voortaan beide sprinters van en naar Hilversum ingehaald in Weesp. In [[dienstregeling 2012]] is dat slechts bij de helft van de sprinterseries het geval.
* Doordat de intercity's van en naar Enschede met een kwartier worden verlegd, schuiven ook enkele stoptreinseries met een kwartier mee. Het betreft de stoptrein tussen Enschede en [[Apeldoorn]] en de stoptrein tussen Enschede en Zwolle. Doordat de Combitunnel Nijverdal pas in april 2013 gereed is, wordt pas op dat moment de rechtstreekse verbinding tussen Enschede en Zwolle hersteld.
* Tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam rijden 2 in plaats van 4 Intercity's per uur. De treinen die normaal beginnen en eindigen in Utrecht rijden niet.
* Tussen Schiphol en [[Nijmegen]] rijden geen rechtstreekse Intercity's, de frequentie tussen Schiphol en Utrecht en tussen Utrecht en Nijmegen is 2 in plaats van 4x per uur
 
== Werkzaamheden in het weekend ==
Tijdens dienstregeling 2013 vinden er grootschalige verbouwingswerkzaamheden plaats in Utrecht, zowel aan het nieuwe station als aan de spoorsituatie aan de zuidzijde. Om hiervoor ruimte te maken wordt in het weekend de [[Treinserie 2800 (2013)|serie 2800]] opgeheven tussen Gouda en Utrecht. In Gouda wordt gecombineerd met de treinen uit Den Haag Centraal, zodat er toch 4x per uur een doorgaande verbinding is tussen Rotterdam en Utrecht.
Naast deze wijziging zullen er in veel weekeinden gewijzigde vertreksporen in Utrecht zijn.
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
3.560
bewerkingen

Navigatiemenu