Schiphol-Oostproject

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 1 juni 1986 werd een geheel nieuw spitslijnennet geïntroduceerd naar Schiphol-Oost. Onder de lijnnummers 206 t/m 229 gingen vanuit omliggende plaatsen (o.a. Almere, Haarlem en Amsterdam) speciale buslijnen naar Schiphol-Oost rijden. Overeenkomstig de vergunning waren deze lijnen alleen toegankelijk voor werknemers en voor de technische bedrijven (IERA en het KLM Hoofdkantoor) was bovendien een geldige legitimatiepas benodigd, zo niet mocht niet verder gereisd worden dan het Stationsplein.

Materieel

Door Centraal Nederland en NZH werden diverse standaardstreekbussen (Den Oudsten MB200) in een frisse oranje kleur gebracht. Later kwamen echter ook de normale gele streekbussen op deze lijnen te rijden en nog later de grijze Shuttlebussen. In de praktijk verschenen de oranje bussen ook op de reguliere buslijnen.

Einde

Na verloop van tijd werden de meeste lijnen weer opgeheven, een enkele lijn hield het langer uit. Tegenwoordig rijden onder de lijnnummers 245 t/m 247 nog slechts een drietal lijnen vanuit Amsterdam naar Schiphol-Zuid. Vanuit overige plaatsen reizen passagiers eerst naar Schiphol-Plaza of Knooppunt Schiphol-Noord en stappen dan over op lijn 193.