Pieper

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Pieper was de naam van een bedrijf te Nieuw-Schoonebeek dat zich bezig hield met vracht- en personenvervoer. Pieper voerde lijnbusdiensten uit van 1927 tot 12 december 2004 en bestond daarna nog tot december 2007 als touringcarbedrijf.

In 1927 werd een lijndienst tus­sen Nieuw-Schoonebeek, Schoonebeek en Coevorden opgezet. De lijn van Pieper liep van Nieuw-Schoonebeek (Duitse grens) via Nieuw-Schoonebeek (dorp), Weiteveen en Schoonebeek naar Coevorden Station. Grote busmaatschappijen hebben vaak geprobeerd om Pieper te verdringen. De EDS heeft in de jaren '50 enige tijd grotendeels dezelfde route gereden van Coevorden naar Nieuw Schoonebeek en met een lijn van Coevorden naar Klazienaveen was er tot ver in de jaren '80 concurrentie op het traject Coevorden-Schoonebeek.

Eind jaren tachtig kwam er toch een samenwerkingsverband met DVM. De lijn van Pieper werd gekoppeld aan de DVM-lijn Emmen - Klazienaveen - Nieuw Schoonebeek, met exploitatie door beide ondernemingen. Daarbij werd de frequentie op beide lijnen verhoogd tot een regelmatige uurdienst. Door verschillend fusies en overnames kreeg Pieper enkele malen een nieuwe partner op deze lijndienst: in 1992 was dat deDVM/NWH, in 1996 werd het VEONN en in 1998 gevolgd door Arriva. Door de Europese aanbesteding van al het busvervoer in Drenthe moest de firma Pieper het veld verlaten. De aanbesteding werd gewonnen door Connexxion, dat op 12 december 2004 alle diensten overnam, dus ook die van Pieper.

In december 2007 werd de Touringcarafdeling die nog bestond overgenomen door Lanting te Klazienaveen.