Nordhorn

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Nordhorn
Plaats Nordhorn
Land Duitsland
Geopend 7 juli 2019
Verkorting Onbekend
Vervoerder(s) Bentheimer Eisenbahn AG

Nordhorn is een station in de stad Nordhorn en is op 7 juli 2019 geopend tegelijkertijd met de reactivatie van de lijn tussen Bad Bentheim en Neuenhaus. Tussen 1974 en 2019 werd Nordhorn niet ontsloten per trein. Nordhorn was met 54.000 inwoners de één na grootste stad van Duitsland zonder treinverbinding. Wel had de stad in die tijd frequente busverbindingen met Lingen en Bad Bentheim, waar de dichtstbijzijnde stations lagen. Deze buslijnen bleven ook na de heropening van de spoorlijn bestaan.

De Bentheimer Eisenbahn AG exploiteert de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus met het treintype Alstom Coradia LINT 41. Wellicht wordt de lijn in de toekomst nog verder verlengd, zodat reizigersvervoer van en naar het Nederlandse Coevorden mogelijk wordt.

Trein

In de dienstregeling 2019 stoppen de volgende treinen op station Nordhorn:

Lijn Traject Vervoerder Freq. Opmerkingen
RB56 Bad Bentheim - Nordhorn - Neuenhaus Bentheimer Eisenbahn AG 1x/uur

Let op: Dit overzicht bevat alleen informatie over regionale treindiensten en is buiten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen mogelijk niet volledig.

Bus

Busstation.svg
Bahnhof
Plaats Nordhorn
Verkeersverbond(en) VGB
Vervoerder(s) BE
Richters
Vorm Stripbusstation
Type Statisch

Nordhorn Bahnhof is een busstation in de Duitse stad Nordhorn vlak bij de Nederlandse grens. Op 17 oktober 2013 is het nieuwe busstation aan de Frensdorfer Ring nabij het oude station van Nordhorn in gebruik genomen voor het busvervoer. Voordat het busstation geopend werd, lag er een tweetal haltes waar de bussen halteerden. Tegenwoordig bestaat het busstation uit zes halteplaatsen achterelkaar met een keermogelijkheid. Daarnaast bevindt één halte zich aan de Bahnhofstraße, dat gebruikt wordt voor enkele buslijnen die in westelijke richting rijden. Buslijnen vanuit westelijke richting stoppen wel op het busstation.

Naast het busstation bij het station ligt er ook het busstation Nordhorn Markt in de stad, dit busstation bevindt zich aan de oostzijde van het centrum. Voor 7 juli 2019 droeg dit busstation de naam ZOB en was hét knooppunt van Nordhorn.

Lijnen

Route
30 Neuenhaus - Grasdorf - Nordhorn Bookholt - Nordhorn Zentrum - Nordhorn Bahnhof - Nordhorn Blanke Stadsbus BE Gebied2.svg
31 Nordhorn: Kloster Frenswegen - Bookholt - Zentrum - Bahnhof - Blanke Stadsbus BE Gebied2.svg
32 Nordhorn: Blumensiedlung - Bahnhof - Zentrum - Stadtflur Stadsbus BE Gebied2.svg
33 Nordhorn: Rovenkamp - Zentrum - Bahnhof - Hesepe - Brandlecht Buurtbus BE Gebied2.svg
38 Nordhorn - Denekamp Buurtbus BE Gebied2.svg
40 Nordhorn - Brandlecht - Hestrup - Wengsel - Bad Bentheim Streekbus BE Gebied2.svg
700 Nordhorn - Wietmarschen - Füchtenfeld - Georgsdorf (- Adorf - Twist) Streekbus Richters Gebied2.svg
701 Nordhorn - Wietmarschen - Schwartenpohl - Großer Sand - Dalum - Geeste - Varloh - Schwefingen - Meppen Streekbus Richters Gebied2.svg

Historische dienstregeling

Langeafstandsbusverbinding

Route
217 Groningen (NL) - Haren (NL) - Emmen (NL) - Nordhorn (D) - Hengelo (NL) - Enschede (NL) - Münster (D) - Dortmund (D) - Siegen (D) - Frankfurt (D) - Mannheim (D) - Karlsruhe (D) - Stuttgart (D) Langeafstandsbus Bentheimer Eisenbahn AG i.o.v FlixBus Gebied.svg

Historische dienstregeling