NEW MöBus

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

NEW MöBus (oftewel NEW mobil und aktiv Mönchengladbach GmbH) is een bedrijf dat verschillende buslijnen in en rond de Duitse stad Mönchengladbach exploiteert en dat lid is van de Verkehrsverbund Rhein Ruhr.

De hoofdvestiging van het bedrijf is gevestigd in Mönchengladbach en is een 100% dochter van NEW AG. Het bedrijf NEW AG heeft zo'n 75% van de lijnen in de Kreisfreie Stadt Mönchengladbach in handen en zo'n 25% van de lijnen in Kreis Viersen onder de naam NEW VIE.

Een deel van de ritten wordt uitgevoerd door chauffeurs van het bedrijf West-Bus GmbH, dat een joint venture is van NEW MöBus, NEW VIE, SWK, SWN en Taeter. Het grootste percentage van de aandelen is in handen van Taeter dat onderdeel is van Transdev. Eind 2017 werd door NEW MöBus besloten om ruim honderd chauffeurs weer onder eigen vlag te laten rijden, aangezien minstens 50% van de chauffeurs in dienst moest zijn bij het bedrijf zelf om in aanmerking te kunnen komen voor de inbesteding van de lijnconcessies. De nieuwe concessie voor Mönchengladbach gaat eind 2019 van start.

De naam NEW MöBus ontstond op 9 januari 2012 toen het moederbedrijf NVV AG werd hernoemd in NEW AG. Ook de verkeersbedrijven die onderdeel waren van het concern werden ondergebracht in de nieuwe wit roze blauwe huisstijl en kregen een nieuwe naam. Zo werden de NVV mobil und aktiv GmbH en de Niederrheinwerke Viersen mobil und aktiv GmbH hernoemd in NEW MöBus en NEW VIE respectievelijk. Voor 21 december 2010 hadden de steden Mönchengladbach en Viersen elk hun eigen vervoersbedrijf in handen. De bussen in Mönchengladbach hadden in die tijd nog een grijs witte huisstijl en de bussen in Viersen een donker groene gele huisstijl.

Externe Link

Fotogalerij